- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ρωσία-Ουκρανία: Η ΕΕ συμφωνεί με μια Σύνοδο Κορυφής για να αποφευχθεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, αλλά προειδοποιεί για κυρώσεις αν γίνει η ρωσική εισβολή.
Η ΕΕ στηρίζει τη συμφωνία Μακρόν με Πούτιν για διπλωματική λύση στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε σήμερα Δευτέρα (21.02) ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζόζεπ Μπορέλ, το γεγονός ότι Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχθηκαν να μετέχουν σε σύνοδο κορυφής για να αποφευχθεί ένας ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μόνο θετική εξέλιξη αποτελεί.
«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνόδους κορυφής, σε επίπεδο ηγετών, σε επίπεδο υπουργών, με οποιαδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με στόχο να αποφύγουμε τον πόλεμο» ξεκαθάρισε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε μπορεί να καταστήσει τις διπλωματικές συζητήσεις τον καλύτερο τρόπο, τον μοναδικό τρόπο, να βρούμε μια λύση στην κρίση» πρόσθεσε.
Ένα 24ωρο νωρίτερα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν επί της αρχής σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.
Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος σημαίνει ότι η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές, προειδοποιεί η Κομισιόν
Από τη μεριά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα:
- Θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές και
- θα της επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων.
«Η Ρωσία ουσιαστικά θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ARD αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ. Κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της» εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την έκκληση που διατύπωσε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την άμεση λήψη μέτρων. «Η κίνηση της επιβολής κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και έχει τόσες επιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι πάντα πρέπει να δίνουμε στη Ρωσία μια ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της.
«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές» σημείωσε. «Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό, αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις» κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.
Σύνοδος Πούτιν-Μπάιντεν για Ουκρανία - Τι ανακοίνωσε το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο ανακοίνωνε σήμερα Δευτέρα (21.02) ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν για την κρίση γύρω από την Ουκρανία, όμως μια τηλεφωνική συνομιλία ή μια συνάντηση μπορούν να οργανωθούν ανά πάσα στιγμή.
«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν δύο τηλεφωνικές συνομιλίες χθες, Κυριακή, για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία.
«Χθες (…) έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν πραγματοποιήθηκε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Ρωσίας» εξήγησε ο Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες τους «για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ υπουργείων Εξωτερικών και πολιτικών συμβούλων». Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Οι επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι επίσης πιθανές στο άμεσο μέλλον».
Νωρίτερα, το γραφείο του Γάλλου προέδρου είχε ανακοινώσει πως ο Πούτιν συμφώνησε επί της αρχής να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, για το θέμα της Ουκρανίας.
Η Φινλανδία ελπίζει σε διπλωματική λύση στην κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει η διπλωματία όσον αφορά στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκκα Χααβίστο προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε αντίθετη περίπτωση «η ΕΕ είναι έτοιμη για σκληρά περιοριστικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας, εάν γίνει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», ενώ έκανε λόγο για «σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες» του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Τέλος, ο Φινλανδός υπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντική η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Ικανοποίηση στην Ουκρανία για τη Σύνοδο Κορυφής Μπάιντεν - Πούτιν
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε σήμερα από τις Βρυξέλες την πρόταση για τη διοργάνωση συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή θα συμφωνηθεί η απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της χώρας του.
«Πιστεύουμε ότι κάθε προσπάθεια που έχει στόχο μια διπλωματική λύση αξίζει τον κόπο (…) Ελπίζουμε ότι οι δύο πρόεδροι θα εξέλθουν από την αίθουσα με μια συμφωνία για την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία», επισήμανε ο Κουλέμπα πριν από την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Από τη μεριά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε πως το Κίεβο ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ και ότι σε αυτή θα μπορέσει να συμμετάσχει και η Ουκρανία.
«Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία, χάρη στον (Γάλλο) πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη στήριξη του (Αμερικανού) προέδρου Τζο Μπάιντεν (…) θα εφαρμοστεί», επισήμανε ο Ρεζνίκοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις