Κοσμος

Η Γαλλία αποσύρει τον στρατό της από το Μάλι

Οι επιχειρήσεις μεταφέρονται στον Νίγηρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι / © EPA/NIC BOTHMA
Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι / © EPA/NIC BOTHMA

Εμανουέλ Μακρόν: Σήμανε την στρατιωτική αποχώρηση της Γαλλίας από το Μάλι, όπου πολεμούσε εναντίον των ισλαμιστών μαχητών από το 2013.

Η στρατιωτική αποχώρηση της Γαλλίας από το Mάλι όπου πολεμούσε εναντίον των ισλαμιστών μαχητών από το 2013, δεν αποτελεί αποτυχία στην αποστολή της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Απορρίπτω πλήρως αυτόν τον όρο», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

Ο Μακρόν είπε πως εκείνη την εποχή, το Μάλι είχε ζητήσει από τη Γαλλία να αναπτύξει δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ισλαμιστική εξέγερση που κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα και πως κάνοντάς το απέτρεψε την κατάρρευση του κράτους.

Η στρατιωτική αποχώρηση της Γαλλίας από το Μάλι θα πάρει τέσσερις με έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν λιγότερες επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών μαχητών στο Σαχέλ, είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η καρδιά αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα είναι πλέον στο Μάλι αλλά στον Νίγηρα», είπε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Νίγηρας συμφώνησε να φιλοξενήσει ευρωπαϊκές δυνάμεις που πολεμούν ισλαμιστές μαχητές στο Σαχέλ μετά την απόφαση της Γαλλίας και των συμμάχων της να αποχωρήσουν από το γειτονικό Μάλι. 

Είπε ακόμη πως οι εναπομείνασες δυνάμεις θα παράσχουν περαιτέρω βοήθεια σε χώρες στον Κόλπο της Γουινέας. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι ειδικές δυνάμεις Sabre της Γαλλίας θα παραμείνουν σταθμευμένες στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου μια στρατιωτική χούντα έχει επίσης καταλάβει την εξουσία.

Τεταμένες οι σχέσεις Γαλλίας και Μάλι από το 2020

Προ ημερών εξάλλου οι Αρχές του Μάλι όπου κυριαρχούν οι στρατιωτικοί αποφάσισαν να απελάσουν τον πρεσβευτή της Γαλλίας, σε μια νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι. 

Ως γνωστόν, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται συνεχώς αφότου οι συνταγματάρχες κατέλαβαν με τη βία τον Αύγουστο του 2020 την εξουσία στη χώρα αυτή που έχει βυθιστεί από το 2012 σε βαθιά πολιτική κρίση και κρίση ασφάλειας.

Η Γαλλία παρενέβη στρατιωτικά στο Μάλι το 2013 σε μια επιχείρηση κατά της εξέγερσης. Στη συνέχεια, η ΕΕ έστειλε αποστολές για να εκπαιδεύσει τις στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις του Μάλι σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη χώρα να αμυνθεί πιο μόνιμα. Όμως μια σειρά από πραξικοπήματα έχουν βυθίσει την περιοχή σε αστάθεια.

Οι σχέσεις μεταξύ της στρατιωτικής χούντας του Μάλι και της Ευρώπης βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, με την ΕΕ να επικρίνει έντονα την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τις εκλογές. Εξίσου ανησυχητικό για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι η χούντα συνεργάζεται τώρα με την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία μισθοφορική ομάδα Wagner.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.