Κοσμος

Ανησυχία για την Ουκρανία - Τι σχεδιάζει τελικά η Ρωσία (βίντεο)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τη Μόσχα ότι αναζητά πρόσχημα για εισβολή

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην Ουκρανία η απειλή από τη Ρωσία παραμένει. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Πούτιν αναζητά πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Κίεβο.

Το θρίλερ Ρωσία-Ουκρανία παραμένει, την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές ενέργειες για περαιτέρω αποκλιμάκωση της κρίσης. Η Δύση δεν αποκλείει να υπάρξει τελικά ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες για την αποχώρηση ή μη των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προειδοποίησε απόψε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι διασπείρουν fake news μέσα από ΜΜΕ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πράις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία. Τόνισε, επίσης, πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».

Παραμένουν ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Ρωσία συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιθανόν να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» στρατιωτική επίθεση, υποστηρίζει από τη μεριά του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας.

Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει βομβαρδισμούς με πυραύλους και την κατοχή «σημαντικών» εδαφών στην Ουκρανία, είπε ο γενικός διευθυντής της εσθονικής υπηρεσίας, Μικ Μάραν.

«Αυτήν τη στιγμή, η εκτίμησή μας είναι ότι θα απέφευγαν (οι Ρώσοι) τις πόλεις με μεγάλο πληθυσμό, γιατί χρειάζονται πάρα πολλοί στρατιώτες για να ελέγξεις αυτές τις περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιον δρόμο μπορεί να εκμεταλλευτούν τα ρωσικά στρατεύματα» ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ο Μάραν.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν να ενταθούν οι μάχες έξω από τις δύο αποσχισθείσες, ρωσόφωνες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία. Μια τέτοια κλιμάκωση είναι «πολύ πιθανή» και κατ' αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θα μπορεί να διαψεύδει την εμπλοκή της και «να αποφύγει τις κυρώσεις», συνέχισε ο Μάραν.

«Εάν η Ρωσία τα καταφέρει στην Ουκρανία, αυτό θα την ενθαρρύνει να αυξήσει την πίεση στις βαλτικές χώρες τα επόμενα χρόνια. Η απειλή πολέμου έχει μετατραπεί σε βασικό εργαλείο πολιτικής του Πούτιν» υποστήριξε ακόμη.

Και γνωστοποίησε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Εσθονίας ξέρουν ότι περίπου 10 ομάδες μάχης κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα, όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί 100 ρωσικές μάχιμες μονάδες ή περίπου 170.000 Ρώσοι στρατιώτες. Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και στρατιώτες που συνήθως αναπτύσσονται γύρω από την Ουκρανία, αλλά και εκείνοι που έχουν σταλεί στη Λευκορωσία για στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα.

Ορισμένοι από αυτούς τους στρατιώτες πιθανόν θα παραμείνουν στη Λευκορωσία και μετά τις 20 Φεβρουαρίου, γεγονός που ανησυχεί το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Μάραν. Το γεγονός αυτό «θα μείωνε τον χρόνο προετοιμασίας για μια επίθεση εναντίον των χωρών της Βαλτικής», εξήγησε.

Γερμανία και Αυστρία δεν πιστεύουν ότι ο κίνδυνος εισβολής στην Ουκρανία έχει περάσει

Επιφυλακτικοί απέναντι στις πληροφορίες για αποκλιμάκωση της έντασης στα ουκρανικά σύνορα εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να διεξαχθεί ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος με τη Ρωσία.

«Η μόνη διέξοδος από αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση είναι μέσω του διαλόγου και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης» δήλωσε η Μπέρμποκ και επανέλαβε πως η βάση για όλες τις συνομιλίες είναι η διατήρηση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και της δομής ασφαλείας της Ευρώπης. «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα τον δρόμο της και είναι δικαίωμα των ανθρώπων σε όλες τις χώρες να ζουν χωρίς τον φόβο του πολέμου» σημείωσε. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «θετικό δείγμα» τις ανακοινώσεις περί απόσυρσης στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, «εφόσον τηρηθούν», και τόνισε ότι «θα παρακολουθούμε αν τα λόγια θα ακολουθήσουν οι πράξεις».

Από τη μεριά του ο κ. Σάλενμπεργκ έκανε λόγο για «ανάμικτα μηνύματα» από τη Μόσχα προς τη Δύση και χαρακτήρισε «θετικό» στοιχείο την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων. Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε, οι σκέψεις του Κρεμλίνου για αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών είναι αρνητικό στοιχείο.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη» είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Η απόσυρση θα ήταν θετικό μήνυμα αν γινόταν πραγματικότητα. Η αποκλιμάκωση είναι στο χέρι της Ρωσίας».

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ ενός «ανοιχτού, σοβαρού διαλόγου» με τη Μόσχα. «Χρειάζονται δύο για το τανγκό» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της συνεννόησης. «Κάθε κανάλι πρέπει να χρησιμοποιείται προκειμένου να αποτραπεί μια στρατιωτική σύγκρουση» δήλωσε. Σημείωσε, όμως, ότι αν κάτι έχει καταφέρει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι να ενώσει σε μια άνευ προηγουμένου ομοφωνία την Ευρώπη και τον ελεύθερο κόσμο.

Οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν με κοινές απόψεις και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με την Μπέρμποκ να ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών και τον Σάλενμπεργκ να κάνει λόγο για την «αυλή της Ευρώπης» και να χαρακτηρίζει «αδιαπραγμάτευτη» την ενότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. «Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα γίνουν πεδίο παιχνιδιού για παίκτες εκτός Ευρώπης» προειδοποίησε ο Αυστριακός διπλωμάτης.

Μπόρις Τζόνσον για Ουκρανία: «Ελάχιστες αποδείξεις» ότι αποχώρησαν οι Ρώσοι από τα σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε απόψε ότι υπάρχουν «ελάχιστες αποδείξεις» για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, Τζόνσον και Γκουτέρες συμφώνησαν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες και αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης αλλά και «να αποφευχθεί μια καταστροφική στρατιωτική κλιμάκωση και μια ανθρωπιστική κρίση». Επανέλαβαν, επίσης, ότι τα κράτη έχουν ευθύνη να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μελών του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι αποσύρονται στρατιωτικές μονάδες από την περιοχή αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τη Δύση, που επιμένει ότι η Μόσχα διατηρεί τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ουκρανία - Τι ζητά

Εν τω μεταξύ η Ουκρανία απευθύνθηκε επίσημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας να συζητηθεί το ψήφισμα που εξέδωσε το ρωσικό κοινοβούλιο και με το οποίο προτρέπει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία.

Το ψήφισμα του ρωσικού κοινοβουλίου υπονομεύει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι το Κίεβο ζητά να γίνει η συζήτηση αυτή αύριο Πέμπτη.

Εμπλοκή στον αέρα - Σε απόσταση αναπνοής ρωσικό αεροσκάφος από αμερικανικά μαχητικά

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένα ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σε μικρή απόσταση τρία αμερικανικά μαχητικά στη Μεσόγειο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (16.02) το Πεντάγωνο, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, λόγω της συσσώρευσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μολονότι δεν είναι σπάνια τέτοια συμβάντα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το συγκεκριμένο έγινε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, ενώ έχουν εκφραστεί ήδη ανησυχίες ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω κακών υπολογισμών.

Σε τρία ξεχωριστά επεισόδια, το ρωσικό μαχητικό πλησίασε τα τρία αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας P-8A ενώ πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο, στη Μεσόγειο. «Μολονότι κανείς δεν τραυματίστηκε, τέτοιες αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένους υπολογισμούς και λάθη με επικίνδυνα επακόλουθα» σχολίασε ο πλοίαρχος Μάικ Κάφκα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι σε μία περίπτωση το ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σε απόσταση μερικών ποδών τα αμερικανικά.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμα του για την Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του θέλουν μια διπλωματική λύση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις