- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μπάιντεν για Ουκρανία: «Θέλουμε διπλωματική λύση»
Η Ρωσία δεν έχει αποσύρει ακόμα τον στρατό από τα σύνορα
Διάγγελμα Μπάιντεν για Ουκρανία: Ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό από τα σύνορα και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στη διπλωματία.
Ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του για την Ουκρανία επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν διπλωματική λύση στην κρίση με την Ουκρανία.
Με τις διπλωματικές διαβουλεύσεις να κορυφώνονται, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.
«Η Ρωσία είπε σήμερα πως θα αποσύρει στρατεύματα. Αυτό θα ήταν καλό. Αλλά δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, δεν έχουμε επιβεβαιώσει πως οι στρατιώτες γυρνούν στη βάση τους. Αντίθετα, οι αναλυτές μας λένε πως τα στρατεύματα παραμένουν σε απειλητικές θέσεις» ανέφερε ο Μπάιντεν για την Ουκρανία. Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει στο σημείο πάνω από 100.000 στρατιώτες να περικυκλωνουν την Ουκρανία και η εισβολή παραμένει σίγουρα πιθανή».
«Είμαστε έτοιμοι για διπλωματία με τη Ρωσία, είμαστε όμως έτοιμοι και να απαντήσουμε αποφασιστικά σε μια επίθεση, που είναι ακόμα πιθανή. Υπάρχει ακόμη χώρος για αποκλιμάκωση και για διπλωματία» ανέφερε επίσης ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του για την Ουκρανία.
Μπάιντεν: «Ζητώ από τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία»
«Γι' αυτό ζητώ από τους Αμερικανούς πολίτες, που βρίσκονται στην Ουκρανία, να φύγουν τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για να φύγουν με ασφάλεια» δήλωσε ακόμη.
Και σημείωσε: «Αν η Ρωσία επιτεθεί, θα είναι πόλεμος από επιλογή, χωρίς αιτία και χωρίς λογική. Αν υπάρξει εισβολή, θα είναι τεράστιες οι συνέπειες, για τον κόσμο της Ουκρανίας αλλά και για τη Ρωσία, στρατηγικά. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον θάνατο και την καταστροφή».
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, δεν είμαστε οι εχθροί της. Επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σημαίνει επίθεση σε όλες» κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πούτιν: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία
Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και γι' αυτό πρότεινε την διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δύση για να διασφαλιστεί η ίση ασφάλεια στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Κρεμλίνο.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν σήμερα Τρίτη (15.02), οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες και στις οποίες κυριάρχησαν η ουκρανική κρίση και ο αγωγός Nord Stream 2.
«Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση» δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Κρεμλίνο και κάλεσε τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες για τη διένεξη με την Ουκρανία. Περιέγραψε ως «καλό σημάδι» τη μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα και τόνισε ότι τα προβλήματα ασφάλειας στην Ευρώπη μπορούν να λυθούν «μόνο με τη Ρωσία και όχι εναντίον της». Προειδοποίησε ωστόσο και ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε».
Αισιοδοξία Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ) για την Ουκρανία
Δήλωση για την Ουκρανία έκανε νωρίτερα και ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, στον απόηχο της αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.
«Υπάρχουν λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη (15.02) εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα πως η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί και αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, επισημαίνοντας πως όλα δείχνουν να είναι στη θέση τους για μια νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία έχει ακόμα χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση» ανέφερε επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για την «πιο σοβαρή κρίση ασφάλειας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη για δεκαετίες». Σημειώνεται ότι σε ειρωνικό του σχόλιο ο Πούτιν αναρωτήθηκε: «Τι ώρα είπαμε θα γινόταν η εισβολή;».
Στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του. Και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει την απάντηση της Μόσχας στις γραπτές προτάσεις της Συμμαχίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα την απάντηση της Ρωσίας» είπε. Και επανέλαβε ότι για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος χρειάζεται «πραγματική αποκλιμάκωση», που σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της, μαζί με τον εξοπλισμό από τα ουκρανικά σύνορα.
Κλείνοντας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στην Ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας σε μακροπρόθεσμη βάση. Συγκεκριμένα μίλησε για τάγματα μάχης στη Ρουμανία, υπό την ηγεσία της Γαλλίας.
Και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ αύξησε την παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική πτέρυγα, από το 2014, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.
Το διάγγελμα Μπάιντεν έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους των ΗΠΑ για άμεση εισβολή της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν να αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεις ζώνες ώρας, πολλά διαφορετικά συστήματα και άλλα ωράρια ψηφοφορίας
Τι αναφέρουν πηγές της μυστικής ισραηλινής υπηρεσίας
Το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο - Δίνουν μάχη για την επικράτηση οι υποψήφιοι
Στον «σιωπηλό θάνατο» της νομπελίστριας στοχεύει το Ιράν
Οι άνθρωποι 40-59 ετών φροντίζουν ταυτοχρόνως παιδιά και ηλικιωμένους γονείς
Κατηγορούν την πλατφόρμα ότι εξέθεσε τα έφηβα παιδιά τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο
13.000 χλμ μακριά από την Ουάσινγκτον
«Μην ταξιδεύετε» - Οδηγοί προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους για να σωθούν
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας
Η ιδιαίτερη σχέση της με το «μαύρο Χάρβαρντ»
Τι ισχύει με την καταμέτρηση ψήφων και τι θα γίνει αν υπάρξει ισοπαλία
Ένα απίθανο σενάριο που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824
Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της πόλης – Ακυρώθηκαν πτήσεις
Η Καμίλα Βάσκεζ ανέφερε πως «είναι δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι»
Νεκρός και ο οδηγός του Χιλμί Σεν
Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων
Οι διασώστες ψάχνουν για πτώματα σε υπόγεια γκαράζ
Στο Δουκάτο της Κορνουάλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.