Κοσμος

Ουκρανία: Ο Τζόνσον καλεί τον Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω

«Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ επικίνδυνη»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανική κρίση: Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν, να κάνει ένα βήμα πίσω από τον γκρεμό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη» με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή «τις επόμενες 48 ώρες».

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω», εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.

«Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο (...) προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος», πρόσθεσε.

Ενώ το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μιας επικείμενης ρωσικής επέμβασης, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως «οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς»: «Υπάρχουν κάπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή».

«Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο [Αμερικανός] πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες», είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε την Παρασκευή στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τους ηγέτες βόρειων και βαλτικών χωρών.

Πριν από δύο εβδομάδες, είχε μεταβεί στο Κίεβο για να προσφέρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, στην οποία το Λονδίνο παρέδωσε πρόσφατα, για πρώτη φορά, φονικά όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το κυριαρχικό δικαίωμα του ουκρανικού λαού να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί και πρόσθεσε πως θα μιλήσει «πολύ σύντομα» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να βοηθήσει τη διπλωματική διαδικασία.

«Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συνομιλία. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλλοτριώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ... δεν μπορούμε να το παζαρέψουμε -- είναι για τον ουκρανικό λαό», είπε ο Τζόνσον.

Ουκρανική κρίση: Η Μόσχα βλέπει μια «πιθανότητα» συμβιβασμού με τη Δύση 

Την ίδια ώρα, η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει δράση εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι όσο πιο σκληρές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για το μπλοκ εάν ανταπαντήσει η Μόσχα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 40% του αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και ότι το μπλοκ είναι σε συνομιλίες με τη Νορβηγία και το Κατάρ, μεταξύ άλλων, για αυξημένες ενεργειακές προμήθειες εάν χρειαστεί.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη.

Η πηγή δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για περαιτέρω μακροοικονομική στήριξη για την Ουκρανία και ότι το Κίεβο επιδιώκει περισσότερη πολιτική στήριξη.

Κάποιοι στην ΕΕ ήθελαν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την όποια επίθεση αλλά άλλοι είπαν ότι θα αυτό θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση της έντασης και ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιδράσει μόνο αργότερα εάν χρειαστεί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις