Κοσμος

Ουκρανική κρίση: Νέα προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν

Η συνομιλία των δύο ηγετών δεν οδήγησε σε μία «θεμελιώδη αλλαγή»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επικοινωνία Μπάιντεν με τον Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία - Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του είχε διάρκεια μιας ώρας και 2 λεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους παραμένει αβέβαιο το κατά πόσο ο Πούτιν θα προχωρήσει σε εισβολή.

Αξιωματούχος από το γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο είπε -σε άτυπη ενημέρωση- ότι «δεν σημειώθηκε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ουκρανία.

Μετά το τέλος της συνομιλίας, έτερος ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει το ίδιο επείγουσα όπως και χθες Παρασκευή, όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία.

Συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν © EPA/PETER KLAUNZER

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επισήμανε ότι ο Πούτιν μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογο του την άποψη ότι οι Αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα ασφαλείας που αφορούν στη Ρωσία δεν έχουν λάβει υπόψη βασικές ανησυχίες και ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα.

Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι το τηλεφώνημα έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο «υστερίας» στη Δύση σχετικά με μια επικείμενη ρωσική εισβολή, που -όπως είπε- «είναι παράλογη». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για σημαντικές πιθανές κυρώσεις, «αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις