Βενέδικτος: Ζητά συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας Έδρας
Πάπας Βενέδικτος: Η συγγνώμη στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς και η επιστολή για το φλέγον ζήτημα.
O πρώην πάπας, Βενέδικτος, με επιστολή του αναφέρεται στο ζήτημα των σεξουαλικών κακοποιήσεων στην Καθολική Εκκλησία του Μονάχου και ζητά συγγνώμη εκ μέρους της Εκκλησίας της Ρώμης.
«Είχα θέση τεράστιας ευθύνης στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο πόνος μου κατά συνέπεια αυξάνεται συνεχώς. Κάθε μέρα διερωτώμαι αν και εγώ θα έπρεπε να μιλώ για μεγάλη υπαιτιότητα», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Ο 95χρονος Βενέδικτος, ο οποίος παραιτήθηκε από ποντίφικας το 2013, σημειώνει: «Εκφράζω εκ νέου προς τα θύματα το βαθύ μου αίσθημα ντροπής, μεγάλο πόνο, και ζητώ ειλικρινώς συγγνώμη».
Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε για την ίδια την αρχιεπισκοπή του Μονάχου, έπεσαν θύματα παιδεραστών κληρικών συνολικά 497 νέοι από το 1945 μέχρι το 2021. Σε ό,τι αφορά τον πρώην Άγιο Πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών, η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι ως αρχιεπίσκοπος του Μονάχου από το 1977 μέχρι το 1982 φέρεται να μην παρενέβη, ως όφειλε, για να τιμωρήσει τέσσερις ιερείς, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Η Αγία Έδρα σε επίσημο ανακοινωθέν της επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων και ότι καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για να προστατέψει τα παιδιά, ώστε να μεγαλώνουν πάντα σε ασφαλείς συνθήκες». Αλλά ο Βενέδικτος αντικρούει τις κατηγορίες και τονίζει ότι «σύντομα θα κριθεί από τον ισχυρότερο και ύστατο κριτή».
Ο δε γραμματέας του, πατέρας Γκέοργκ Γκένσβαϊν, προσθέτει: «υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταστρέψουν τον Βενέδικτο. Μπορεί να έκανε ορισμένα λάθη, αλλά δεν είπε ποτέ εσκεμμένα ψέματα». Σύμφωνα με τον Γκένσβαϊν, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο πλευρό του, «όσοι δεν αγάπησαν ποτέ τον επίτιμο πάπα, τη θεολογία και τη δράση του, τώρα προσπαθούν να του επιτεθούν με άνανδρο τρόπο».
Πηγή: DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κατάχρηση φαίνεται ότι έγινε μέσω πλαστών συμφωνητικών για ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Βαφέι Σάνι συνελήφθη το 2020 για συμμετοχή σε διαμαρτυρίες
Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών
Ο δύο ετών Εμίλ είχε εξαφανιστεί από το σπίτι των παππούδων του στις 8 Ιουλίου 2023
«Έχω το δικαίωμα να λέω αυτό που σκέφτομαι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Παρόμοιες εικόνες έχει να δει η χώρα από τον Απρίλιο του 2024
Οι κακοποιοί έδεσαν τη γυναίκα και τον σύντροφό της, τους οποίους «χτυπούσαν για σχεδόν 2 ώρες»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα τελευταία ζητήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα
Από πότε θα εφαρμοστεί - Η είσοδος θα παραμείνει δωρεάν για τους κατοίκους της Ρώμης
Ο ιδρυτής της WikiLeaks ζήτησε να «παγώσει» το ποσό των 1,18 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στη Ματσάδο
Οι γιατροί φέρεται να του άλλαξαν τα φάρμακα μερικές εβδομάδες πριν από τη διπλή δολοφονία
Οι αγρότες εναντιώνονται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και των χωρών του Mercosur
«Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά με τους δικούς μας όρους» - O συμβολισμός του σκηνικού
Αντιτίθενται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Mercosur
Κενά στο νομικό πλαίσιο της Γερμανίας
Η οικογένειά του επιβεβαίωσε τον θάνατό του μετά από δυστύχημα με μηχανή στην Καλιφόρνια
Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε κάθε ευθύνη και κατηγόρησε το Κίεβο
Περισσότερα από 12.000 περιστατικά καταγράφτηκαν μέσα σε διάστημα 30 λεπτών
Στον πρόεδρο υποβλήθηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια ερωτήσεις, οι οποίες ταξινομήθηκαν με τη βοήθεια της ΑΙ
Όμως αντιμετώπισαν τον λιμό περίπου το ένα τέταρτο των Παλαιστινίων στη Γάζα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.