- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γαλλία: H αφγανική πρεσβεία στο Παρίσι που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι ακόμα ανοιχτή
Αν και στην Καμπούλ κυματίζει η σημαία των Ταλιμπάν, στο κτίριο της λεωφόρου Ραφαέλ στο Παρίσι, κυματίζει μια άλλη αφγανική σημαία, η τρίχρωμη της πρώην ισλαμικής δημοκρατίας του Αφγανιστάν. Έξι μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος και την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών από το αφγανικό έδαφος, η αφγανική πρεσβεία που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι ακόμα ανοιχτή. Κόσμος πάει κι έρχεται· Αφγανοί κάνουν αιτήσεις για πιστοποιητικά και περιμένουν στην ουρά.
Πιστοποιητικά ποιας χώρας και με ποια σφραγίδα; Ο Αφγανός πρέσβης Μοχάμεντ Χομαγιόν Αζίζι βρίσκεται στο γραφείο του και δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι η πρεσβεία «εξυπηρετεί τους Αφγανούς και την χώρα τους» - μια χώρα που, επισήμως, δεν υπάρχει πια. Την τελευταία φορά που ο Αζίζι είχε επαφή με τους Ταλιμπάν ήταν ένα μήνα μετά την επικράτησή τους στην Καμπούλ: είχαν ζητήσει σε όλους τους Αφγανούς διπλωμάτες να συνεδριάσουν σε ZOOM - αλλά κανείς από την πρεσβεία στη Γαλλία δεν ανταποκρίθηκε. Κι από τότε «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση», λέει ο Αζίζι.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Vincent Jolly από τη γαλλική Figaro πώς τα βγάζουν πέρα οικονομικά, ο Αζίζι απαντά αόριστα: «Έχουμε κάνει περικοπές σε όλες τις δαπάνες συμπεριλαμβανομένων των μισθών. Σήμερα στην πρεσβεία και στο προξενείο εργάζονται μόνο έξι διπλωμάτες και έξι υπάλληλοι. Δεν εισπράττουμε χρηματική βοήθεια από κανένα κράτος συμμαχικό του παλιού Αφγανιστάν.» Πόσο μπορούν να αντέξουν; «Καμιά δεκαριά χρόνια,» αστειεύεται ο Αζίζι, και προσθέτει «Μας έχουν εγκαταλείψει όλοι. Η Γαλλία δεν κράτησε τις υποσχέσεις της στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν την επάνοδο των Ταλιμπάν για να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία, την Κίνα και την Ευρώπη. Αυτό είναι το συναίσθημα των αφγανικών ελίτ.» Στην πραγματικότητα, για να επιβιώσει το προσωπικό της αφγανικής πρεσβείας, έχει διπλασιάσει τις τιμές των υπηρεσιών: π.χ. 180 ευρώ αντί 90 ευρώ για την έκδοση βίζας. Όσο για το κτίριο της λεωφόρου Ραφαέλ είναι ιδιοκτησία του αφγανικού κράτους.
Όταν ο Vincent Jolly ρώτησε τον Αζίζι «τι σκοπεύει να κάνει», ο Αφγανός πρέσβης απάντησε: «Δεν θα πάω πουθενά. Θα μείνω εδώ όσο αντέξω.» Φαίνεται ότι το ίδιο κάνει και ο Αφγανός πρέσβης στις ΗΠΑ: η πρεσβεία στη λεωφόρο Γουαϊόμινγκ της Ουάσιγκτον παραμένει ανοιχτή και στο κτίριο είναι υψωμένη η τρίχρωμη σημαία.