- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ενεργειακό παιχνίδι από τη Ρωσία με το φυσικό αέριο «βλέπει» η Κομισιόν. Η συνάντηση Πούτιν με Μακρόν στη Μόσχα και το μήνυμα Στόλτενμπεργκ για το ΝΑΤΟ.
Παρά τη ζήτηση ρεκόρ και τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, η ρωσική Gazprom εξάγει ιστορικά χαμηλές ποσότητες φυσικού αερίου στην ΕΕ. Αυτό δήλωσε σήμερα Δευτέρα (07.02) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο συνέδριο Europe 2022 στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv.
H επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εν μέρει λόγω του ψηλού κόστους της ενέργειας, ωστόσο η Gazprom «δεν ενδιαφέρεται αυτήν τη στιγμή να αυξήσει την παροχή προς εμάς παρά τις υψηλές τιμές και την τεράστια ζήτηση».
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως πολιτικό εργαλείο» ξεκαθάρισε η φον ντερ Λάιεν. Και παραδέχτηκε την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας: «Η Ευρώπη εισάγει το 90% του φυσικού της αερίου και περισσότερο από το 40% αυτού προέρχεται από τη Ρωσία».
«Πρέπει να γίνουμε ανεξάρτητοι από αυτό και να εργαστούμε με συνέπεια με αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου», είπε στους παρευρισκόμενους στο συνέδριο, καθώς η ΕΕ προσπαθεί όλο και περισσότερο να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα σε μεγαλύτερες προμήθειες ρευστοποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες πηγές.
Σχετικά με το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιείται σήμερα στην Ουάσιγκτον, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «χτίζουμε μια εταιρική σχέση ενεργειακής ασφάλειας με τις ΗΠΑ. Αυτό αφορά κυρίως περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου LNG». Και πρόσθεσε: «Μιλάμε με άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για παράδειγμα τη Νορβηγία, για την αύξηση των προμηθειών τους στην Ευρώπη».
Στη Ρωσία ο Μακρόν - Το τετ α τετ με Πούτιν για την Ουκρανία
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο σήμερα Δευτέρα ότι η Μόσχα και το Παρίσι έχουν κοινές ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη.
«Τι θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω. Φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι οι ανησυχίες μας είναι κοινές ως προς το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογο του κατά την έναρξη των συνομιλιών.
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν, για την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας στην επίλυση των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Θέλω να σε ευχαριστήσω για το ότι η Γαλλία σταθερά συμμετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επεξεργασία των θεμελιωδών αποφάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ. τον τομέα ασφάλειας στην Ευρώπη)» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογο του, επισημαίνοντας ότι «αυτό συνέβαινε από την αρχή των νεότερων σχέσεων (μεταξύ των δύο χωρών)».
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και στις συνομιλίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
«Βλέπω πόσες προσπάθειες καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με την εξασφάλιση ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη σε μια σοβαρή ιστορική προοπτική και για την επίλυση ζητημάτων που συνδέονται στενά με το πρώτο μέρος, δηλαδή την επίλυση της ενδο-ουκρανικής κρίσης στα νοτιοανατολικά της χώρας» ανέφερε επίσης ο Πούτιν.
Μακρόν σε Πούτιν: Τι είπε στον Ρώσο πρόεδρο για την Ουκρανία
Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Πούτιν ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία χρειάζονται μια «χρήσιμη» απάντηση για να τερματιστεί η αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Παράλληλα, τόνισε ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι το κύριο μέσο για την επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.
«Χαίρομαι που θα μπορέσω λεπτομερώς να συζητήσω όλα τα ζητήματα και μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε μια συλλογική απάντηση, χρήσιμη για τη Ρωσία και όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια απάντηση θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη για όλους» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο.
Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε: «Ο διάλογος αυτήν τη στιγμή είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Αυτός ο διάλογος είναι αναγκαίος, διότι μόνο αυτός θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «αυτήν τη στιγμή παρατηρείται μια κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη» και πως όλες οι πλευρές «πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα».
Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η συνάντηση αυτή με τον Πούτιν πραγματοποιείται στην 30ή επέτειο της ανανέωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας. Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι το Παρίσι έχει μεγάλες ελπίδες για τις διμερείς σχέσεις στους τομείς του πολιτισμού και της επιστήμης, αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.
Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει τους συμμάχους του
To NATO θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους, ανέφερε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, μιλώντας για τις εξελίξεις στα ουκρανορωσικά σύνορα.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Αυτή είναι μία ισχυρή επίδειξη της αμερικανικής δέσμευσης στη συμμαχία μας. Άλλοι σύμμαχοι επίσης συνδράμουν από εδάφους, από αέρος και από θαλάσσης Oι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές. Στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».
Παράλληλα, ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «ο διάλογος με την Ρωσία είναι σημαντικός για την εξεύρεση πολιτικής λύσης», επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα να ακουστούν οι ανησυχίες της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας στα σύνορά της.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «το ΝΑΤΟ δεν συμβιβάζεται σε βασικές αρχές την ικανότητά μας να προστατεύουμε και υπερασπιζόμαστε όλους τους συμμάχους και το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του».
Προειδοποίηση Όλαφ Σολτς στη Ρωσία: Αν φτάσουμε σε στρατιωτική επίθεση, το κόστος θα είναι υψηλό
«Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, αν φτάσουμε σε στρατιωτική επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «σημαντικές συνομιλίες στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας, μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και φυσικά στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ».
«Είμαστε στενά συνδεδεμένοι και ενεργούμε σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Το θέμα είναι τώρα η ένταση που συνδέεται με την κρίση στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πιστεύουν ότι «το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, αν φτάσουμε στο σημείο να δεχθεί η Ουκρανία στρατιωτική επίθεση».
«Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Το σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα -και προ πάντων με ενότητα» κατέληξε ο καγκελάριος της Γερμανίας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις