Κοσμος

Guardian για Γλυπτά Παρθενώνα: «Τα μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα»

«Γιατί δεν το δεχόμαστε» - Τα βασικά σημεία στο άρθρο γνώμης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθητές μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Μαθητές μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Άρθρο του Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επανένωσή τους. Η αναφορά στο Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Guardian σε άρθρο του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Ο αρθρογράφος Σάρλοτ Χίγκινς επισημαίνει ότι οι αρμόδιοι στη Βρετανία αποφεύγουν οποιαδήποτε απόφαση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση του YouGov τον Νοέμβριο του 2021, τρεις στους πέντε Βρετανούς ζήτησαν να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα -τότε γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτούμε την επανένωση;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος στην εφημερίδα Guardian. Και εξηγεί ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται πως η απόφαση για την επανένωση πρέπει να ληφθεί από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ο νόμος του 1963 (1963 British Museum Act) που τους δένει τα χέρια.

Γλυπτά Παρθενώνα - Ο νόμος στη Βρετανία που «μπλοκάρει» την επανένωση

Ο αρθρογράφος του Guardian εξηγεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει πως για να φύγει οποιοδήποτε έκθεμα από το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει:

  • Να έχει υποστεί ζημιές ή
  • να είναι αντίγραφο ή
  • να έχει λεηλατηθεί ή αγοραστεί υπό εξαναγκασμό την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Επιπλέον, οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ρίχνουν την ευθύνη στην ελληνική πλευρά και στο ζήτημα του δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι δεν είναι δυνατός ο δανεισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα, καθώς η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

Guardian: Η καταθλιπτική αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης

Στο ίδιο άρθρο γίνεται και μια σύγκριση ανάμεσα στην «κάπως ζοφερή και καταθλιπτική αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο, σε σύγκριση με τη φανταστική αφήγηση που αναπαρίσταται στο μουσείο της Ακρόπολης».

Τον περασμένο Δεκέμβριο άνοιξε ξανά η αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Έμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω lockdown κορωνοϊού και εργασιών για την υγρασία και τα νερά της βροχής που έσταζαν μέσα στην αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανέφερε πως ανήκουν στην Αθήνα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.