Κοσμος

Ουκρανία: Ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής γονατίζει την οικονομία

«Παγώνουν» οι επενδύσεις, ανεβαίνει ο πληθωρισμός

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανός στρατιώτης σε στρατιωτική άσκηση κοντά στο Κίεβο
Ουκρανός στρατιώτης σε στρατιωτική άσκηση κοντά στο Κίεβο © EPA/Sergey Dolzhenko

Στην Ουκρανία η οικονομία είναι υπό πίεση. Ο κίνδυνος της ρωσικής εισβολής αποθαρρύνει επενδυτές, ανεβάζει τον πληθωρισμό και κατεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης.

Στην Ουκρανία η οικονομία πληρώνει το τίμημα από την κρίση με τη Ρωσία που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που η Δύση δεν αποκλείει να υπάρξει τελικά ρωσική εισβολή στα ανατολικά εδάφη της χώρας.

Η κυβέρνηση στην Ουκρανία δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στάση Ουάσινγκτον και Λονδίνου, επαναλαμβάνοντας ότι η ρητορική περί επικείμενης ρωσικής εισβολής πλήττει την εγχώρια οικονομία.

Επιπλέον, θεωρεί ότι οι αποφάσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας να αποσύρουν μεγάλο μέρος του διπλωματικού τους προσωπικού στο Κίεβο, μόνο καλό δεν κάνουν, δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα στην περιοχή και φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την κατάρρευση της οικονομίας.

Ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής, παρά τις διαψεύσεις της Μόσχας, δεν έχει προκαλέσει στην Ουκρανία τις καταστροφικές συνέπειες που συνόδευσαν την κρίση του 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύρραξη στο Ντονμπάς.

Ωστόσο, έχει ήδη σοβαρές συνέπειες στην ουκρανική οικονομία με το «πάγωμα» επιχειρηματικών σχεδίων και τη φυγή ορισμένων επενδυτών.

Τι περιμένει ο Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία - Η αποσταθεροποίηση της οικονομίας και η κοινωνική αναταραχή

«Αν πούμε στον καθένα, σταματήστε να δουλεύετε και σκάψτε χαρακώματα, αυτό μπορεί να βοηθήσει αν η εισβολή συμβεί αύριο, αλλά θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Και αν δεν υπάρξει εισβολή αύριο, τότε πάλι σε ένα δίμηνο θα αισθανθούμε αυτές τις τρομερές συνέπειες για την οικονομία». Αυτό ξεκαθάρισε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Γιούρι Βιτρένκο, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Και προσθέτει ότι η κατάσταση αυτή θα δώσει στον Πούτιν αυτό που θέλει για να επέμβει. «Οταν έχουμε οικονομικά προβλήματα, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής και η κοινωνική αναταραχή είναι αυτό ακριβώς το πρόσχημα που αναζητεί ο Πούτιν».

Ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας στην Ουκρανία

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας χαμήλωσε στο 3,4% (έναντι 3,8% προηγουμένως) την πρόβλεψη για την ανάπτυξη κατά το 2022. Χρειάστηκε, επίσης, να δαπανήσει τον Ιανουάριο περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να διατηρήσει τη ροή του νομίσματος που επλήγη από τη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό από επενδυτές. Το ουκρανικό νόμισμα, η χρούβνια, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερα χρόνια, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Η κατάσταση οδήγησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πάρει αποστάσεις από τις ΗΠΑ. «Δεν έχουμε ανάγκη τον πανικό αυτό, διότι χρειάζεται να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη Σόφια Ντόνετς, οικονομολόγο της επενδυτικής εταιρείας Renaissance Capital, η Ουκρανία βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση σε σχέση με το 2014 (σ.σ. προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία) και μπορεί να αντισταθεί στις οικονομικές πιέσεις. Εχει υπερδιπλασιάσει τα αποθέματά της και λαμβάνει δυτική βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποσχεθεί επιπλέον 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ συζητείται νέα βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ρωσικά τανκ σε στρατιωτική άσκηση
Στην Ουκρανία οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο της ρωσικής εισβολής από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

«Ολα αυτά λειτουργούν για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις παρατεταμένης αναταραχής, αλλά όχι και μίας μεγάλης κλίμακας ένοπλης σύρραξης» ξεκαθαρίζει.

Το ουκρανικό κράτος δεν είναι αυτήν την στιγμή σε θέση να δανειστεί στις διεθνείς αγορές, εξαρτάται από τους διεθνείς δανειστές του και φέρει βαρέως το γεγονός ότι πληρώνει το τίμημα της γεωπολιτικής κρίσης παρά το γεγονός ότι οι μακροοικονομικές του προοπτικές εμφανίζονται στιβαρές.

«Από το 2014, ζούμε σε μία κατάσταση διαρκούς απειλής από τη Ρωσία και να που αυτό γίνεται είδηση για τον κόσμο» σημειώνει από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών Σέργκιι Μαρτσένκο σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Ekonomitchna Pravda.

Η καθημερινότητα στην Ουκρανία υπό τον φόβο της ρωσικής εισβολής

Στα σύγχρονα γραφεία της επιχείρησής του στο κέντρο του Κιέβου, ο Ντμίτρο Βολοσίν απαριθμεί τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει, όπως και πολλοί ακόμη Ουκρανοί επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν το ρίσκο μιας ρωσικής επέμβασης.

«Τι θα συμβεί σε περίπτωση κλιμάκωσης; Τι θα γίνει με τους ξένους που εργάζονται στα γραφεία μας στο Κίεβο; Τι θα γίνει αν εφαρμοστεί στρατιωτικός νόμος; Τι θα σημαίνει για τον τραπεζικό τομέα; Μπορούμε να πληρώσουμε όλο τον κόσμο; Τι θα γίνει αν θα έχουμε προβλήματα με το Ιντερνετ;» αναρωτιέται ο 30χρονος επιχειρηματίας, δείχνοντας τους πίνακες με τα διάφορα σενάρια στο laptop του.

Η επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2013 και έχει την επωνυμία Preply, εμφανίζεται ως μία από τις βασικές online πλατφόρμες στον κόσμο που φέρνει σε επαφή φοιτητές ξένων γλωσσών και καθηγητές. Απασχολεί 400 εργαζόμενους στο Κίεβο και τη Βαρκελώνη. Η εταιρεία θεωρείται μία από τις εθνικές επιτυχίες στον τομέα του high tech και λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί αυτόν τον καιρό και η ουκρανική πρωτεύουσα.

Στο Κίεβο κάτοικοι και επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση στην οικονομία λόγω της έντασης με τη Ρωσία
Στο Κίεβο κάτοικοι και επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση στην οικονομία λόγω της έντασης με τη Ρωσία © Pixabay

Η ζωή συνεχίζει τον δρόμο της χωρίς ενδείξεις πανικού, παρά τις προειδοποιήσεις των δυτικών πρωτευουσών. Οι κάτοικοι στο Κίεβο, όμως, προετοιμάζεται για το χειρότερο.

«Έχουμε ένα σχέδιο, αλλά δεν το εφαρμόζουμε γιατί πιστεύουμε ότι κατάσταση θα παραμείνει ως έχει» εξηγεί ο Ντμίτρο Βολοσίν. Και υπενθυμίζει επίσης ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις, όπως και ο πληθυσμός, δεν αντιμετωπίζουν την πρώτη κλιμάκωση. Έχουν ήδη ζήσει την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία που ακολούθησε. Και η κρίση με τη Ρωσία δεν έχει σταματήσει έκτοτε.

«Δεν πανικοβαλόμαστε διότι αυτή η κατάσταση διαρκεί για μας έδω και 8 χρόνια. Υπάρχει πάντα κάποιου είδους ένταση εδώ, απλώς σήμερα είναι περισσότερο άμεση χρονικά» αναφέρει ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση του 2014 ενθάρρυνε την επιχείρησή του να αναπτυχθεί στο εξωτερικό για να επιβιώσει της οικονομικής κατάρρευσης της Ουκρανίας. Αυτό την έχει προστατεύσει από τη σημερινή αναταραχή.

Επιχειρήσεις στο Κίεβο ενεργοποιούν σχέδια έκτακτης ανάγκης

Επιχειρήσεις σαν του Ντμίτρο Βολοσίν προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της European Business Association, η οποία περιλαμβάνει πολλές πολυεθνικές με έδρα την Ουκρανία, το 40% των μελών έχουν προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και άλλο ένα 40% ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο.

Αλλά, ακόμη και αν γίνει το χειρότερο, «η ιδέα ότι το ρίσκο έχει μεγαλώσει, θα βαρύνει στην ουκρανική οικονομία επί μακρόν» προειδοποιεί η Λίτιτ Γκεβοργκιάν, οικονομολόγος του IHS Markit.

Αν δεν υπάρξει άμβλυνση της έντασης με την Ρωσία, η οικονομολόγος θεωρεί ότι «η απειλή του πολέμου θα παραμείνει». «Αυτό θα ανοίξει την όρεξη για στρατηγικές επενδύσεις, τις οποίες έχει απελπιστική ανάγκη η χώρα» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή Μπάιντεν στέλνονται στρατεύματα στην Ευρώπη, τα οποία αναπτύσσονται σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Guardian / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.