- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την πόλη Ρουμπέ στα γαλλο-βελγικά σύνορα προκαλεί πολιτικές διαμάχες στη Γαλλία
Στις 23 Ιανουαρίου το κανάλι Μ6 της γαλλικής τηλεόρασης πρόβαλε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Μπροστά στον κίνδυνο του ριζοσπαστικού Ισλάμ οι απαντήσεις του κράτους», ένα μέρος του οποίου είχε γυριστεί στην πόλη Ρουμπέ κοντά στα βόρεια σύνορα της Γαλλίας. Στο Ρουμπέ φαίνεται ότι το 40% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Καθώς στη Γαλλία απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις σχετικά με το θρήσκευμα, το συμπέρασμα προκύπτει από την εξέταση των ονομάτων των κατοίκων. Αλλά όχι μόνο από αυτό - σύμφωνα με τους ρεπόρτερ, η παρουσία του Ισλάμ στο Ρουμπέ είναι τέτοια ώστε το υπόλοιπο 60% αισθάνεται πίεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ρουμπέ συζητιέται ως μία από τις πόλεις που σε λίγα χρόνια θα έχουν μουσουλμανική πλειοψηφία. Ήδη σε ένα άρθρο της Monde diplomatique τον Ιούνιο του 1997 ο τότε δήμαρχος του Ρουμπέ, ο René Vandierendonck, έκανε λόγο για «το Παράδοξο του Ρουμπέ» σημειώνοντας ότι το 30% του πληθυσμού προερχόταν από το Μαγκρέμπ άρα, πιθανότατα, ήταν μουσουλμάνοι.
Το ρεπορτάζ προκάλεσε πολλές συζητήσεις και υπήρξαν δύο ειδών αντιρρήσεις. Η πρώτη αφορούσε τους ίδιους τους υπολογισμούς και αμφισβητούσε την εξίσωση Βορειοαφρικανών και μουσουλμάνων, επιμένοντας ότι πολλοί Άραβες είναι άθεοι. Η δεύτερη συνοδευόταν από αποδοχή των δεδομένων αλλά κι από την απορία πού έγκειτο το πρόβλημα - πολλοί βρήκαν την ευκαιρία για να καταγγείλουν την ισλαμοφοβία, ενώ τζιχαντιστές απείλησαν τους δημοσιογράφους με αποκεφαλισμό. Ωστόσο, δεν δόθηκε καμιά απάντηση για το πώς αυτή η μεγάλη μουσουλμανική μειοψηφία έχει επηρεάσει τον τρόπο ζωής στο Ρουμπέ. Για παράδειγμα, σε πολλά καταστήματα παιχνιδιών δεν υπάρχουν πια κούκλες με πρόσωπο διότι το Ισλάμ απαγορεύει τις απεικονίσεις. Ορισμένες συνοικίες της πόλης, όπως σχολίαζε
παλιότερο ρεπορτάζ του 2015, θεωρούνται μερικά από τα χαμένα εδάφη της Δημοκρατίας στα οποία λειτουργούν οργανώσεις και σύλλογοι που χρηματοδοτούνται από το γαλλικό κράτος για τη θεωρητικά πολιτιστική τους δράση ενώ στην πραγματικότητα επιδίδονται σε ισλαμιστικό προσηλυτισμό. Μια από αυτές τις οργανώσεις, η AIR («Ένωση φιλοδοξιών και πρωτοβουλιών για την επιτυχία»), κατηγορήθηκε τον Μάρτιο του 2021 για προσηλυτισμό με δημόσια κονδύλια.
Ο δήμαρχος του Ρουμπέ, Guillaume Delbar, ο οποίος πρόσκειται στην δεξιά καταγγέλλει την δυσφήμιση της πόλης του αλλά παραδέχεται ότι «δεν είναι εύκολη». «Το Ρουμπέ», λέει, «δεν είναι εύκολη πόλη αλλά είναι πλούσια σε ποικιλομορφία.» Και προσθέτει: «Ίσως έκανα λάθη αλλά η κατάσταση δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από όσους βλέπουν παντού τον ισλαμιστικό διαχωρισμό». Πάντως, μετά την προβολή του ρεπορτάζ, δύο ισλαμιστικά βιβλιοπωλεία έκλεισαν με την κατηγορία ότι διέδιδαν αξίες αντίθετες με εκείνες της Δημοκρατίας. Το Ρουμπέ έχει πληθυσμό γύρω στις 95.000 και διαθέτει επτά τζαμιά.