Κοσμος

Βρετανία: Νέα επιστολή δυσπιστίας κατά του Τζόνσον

O τρίτος βουλευτής σε δύο ημέρες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας ακόμα βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε δημόσια ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς τον Μπόρις Τζόνσον, αυξάνοντας την πίεση για παραίτηση.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία Άντονι Μάνγκναλ ανακοίνωσε μέσω Twitter το απόγευμα ότι έχει υποβάλει επιστολή δυσπιστίας κατά του Μπόρις Τζόνσον στο αρμόδιο κομματικό όργανο, την Επιτροπή 1922.

Ο 32χρονος κ. Μάνγκναλ, της πιο πρόσφατης φουρνιάς βουλευτών του 2019, που εκπροσωπεί την περιφέρεια Τότνες και Νότιο Ντέβον, έγραψε στην ανάρτησή του ότι η διαγωγή στο δημόσιο βίο έχει σημασία και πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να στηρίξει περισσότερο τον Πρωθυπουργό.

Μόλις χθες και ο συνάδελφος του, βουλευτής Πίτερ Άλντους κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, ενώ φημολογείται πως υπάρχουν και άλλοι που έχουν στείλει τη σχετική επιστολή στην Επιτροπή 1922, χωρίς όμως να το έχουν επιβεβαιώσει δημόσια. Ο ακριβής αριθμός λοιπόν, είναι γνωστός μόνο στον πρόεδρο της Επιτροπής και όταν θα φτάσει το 54, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία διαδοχής του Τζόνσον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι Τόμπιας Έλγουντ μεταξύ άλλων παρότρυνε τον πρωθυπουργό «να αναλάβει την ευθύνη και να ξεκινήσει τη διαδικασία από μόνος του χωρίς να περιμένει τις αναπόφευκτες 54 επιστολές». Ο νυν βουλευτής του Ανατολικού Μπόρνμουθ και πρώην υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, μίλησε σήμερα στο Sky News δηλώνοντας ότι είναι «απλά απαίσιο για τους Τόρις να πρέπει διαρκώς να υπερασπίζονται αυτή την κατάσταση στο βρετανικό λαό», ενώ πρόσθεσε ότι «το κόμμα κατρακυλά σε άσχημα μονοπάτια».

Είναι χαρακτηριστικό, πως εντός του βρετανικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα, ξέσπασε ακόμα και η προκάτοχος του Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, πιέζοντάς τον να απαντήσει τι ακριβώς ισχύει για το σκάνδαλο των «Partygate» σχολιάζοντας επικριτικά ότι «είτε δεν διάβασε τους περιορισμούς της πανδημίας, είτε δεν τους κατανόησε, είτε πίστεψε ότι δεν ισχύουν για εκείνον».

Σε περίπτωση συγκέντρωσης 54 επιστολών δυσπιστίας προκαλείται αυτομάτως ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα για πιθανή καθαίρεση του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την έρευνα της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, ένα μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε χθες, στην Ντάουνινγκ Στριτ διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με αλκοόλ όταν ήταν σε ισχύ οι κανόνες για το lockdown. Η Γκρέι είπε ότι υπήρξαν «σοβαρά λάθη ηγεσίας» και ότι δεν έπρεπε να δοθεί άδεια για κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί: το 69% σε δημοσκόπηση της Savanta ComRes και το 63% σε δημοσκόπηση του YouGov.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ