Κοσμος

Ουκρανικό: O Mπάιντεν στέλνει και άλλα στρατεύματα στην Ευρώπη

Σε Πολωνία και Ρουμανία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εν μέσω εντάσεων με την Ρωσία με αφορμή την Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν θα αποστείλει στρατεύματα στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα στείλει περίπου 2.000 στρατιώτες στην Πολωνία και τη Γερμανία τις επόμενες μέρες εν μέσω εντάσεων με την Ρωσία για το Ουκρανικό. 

Ta στρατεύματα θα κατευθυνθούν στην Πολωνία και μερικές επιπλέον χιλιάδες σε νοτιοανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας (ενδεχομένως και την Γερμανία), ανέφεραν οι πηγές στο CNN και το Associated Press. 

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη θέσει 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση ετοιμότητας· είναι σε θέση να είναι έτοιμοι σε πέντε ημέρες να ενισχύσουν την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που αποτελείται από 40.000 στρατιώτες. Η απόφαση για την ανάπτυξή τους, πάντως, δεν έχει ληφθεί.

Έχοντας αναπτύξει στρατιωτική δύναμη άνω των 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ρωσία δημοσίως επιμένει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση της έντασης με την θέσπιση συνθηκών που θα εγγυώνται την μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία. 

Πούτιν: Η Δύση αγνοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια

Χθες άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν,κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα όμως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι σκόπιμα δημιούργησε ένα σενάριο έντασης με σκοπό να την παρασύρει σε πόλεμο, αγνοώντας τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια σχετικά με την Ουκρανία. Στα πρώτα του άμεσα δημόσια σχόλια για την κρίση για σχεδόν έξι εβδομάδες, ο Πούτιν δεν έδειξε διαθέσιμος να υποχωρήσει σχετικά με τις απαιτήσεις ασφαλείας, αν και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση, η οποία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον διάλογο, αλλά δεν θεωρεί τις απαιτήσεις της Μόσχας ως σημείο εκκίνησης. 

«Είναι ήδη ξεκάθαρο τώρα... ότι οι θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας αγνοήθηκαν», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως «εργαλείο για να εμποδίσει τη Ρωσία» και υποστήριξε ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση για την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. 

Οι ΗΠΑ προσφέρουν συμφωνία αφοπλισμού στη Μόσχα με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Με φόντο τα παραπάνω, την απάντηση της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Μόσχα ,δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά, η ισπανική εφημερίδα El Pais, σύμφωνα με την οποία η Συμμαχία απορρίπτει μεν το αίτημα για μη επέκταση προς Ανατολάς στο μέλλον, αλλά δηλώνει ανοιχτή στη διαπραγμάτευση μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσιεύει τα κείμενα της απάντησης του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών στην ηλεκτρονική της σελίδα με τίτλο: «Έγγραφα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απάντηση στη συμφωνία που πρότεινε η Ρωσία στις 17 Δεκεμβρίου».

Στα έγγραφα αναφέρεται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει συμφωνίες αφοπλισμού με τη Μόσχα με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται :

-Η δημιουργία ενός μηχανισμού για τη μη ανάπτυξη πυραύλων «Κρουζ»  στη Ρουμανία και την Πολωνία·
-Αμοιβαίες εγγυήσεις για περιορισμό της ανάπτυξης επιθετικών πυραυλικών συστημάτων και δυνάμεων στην Ουκρανία.
-Μια εναλλακτική συμφωνία START-3 που θα αφορά νέους τύπους πυρηνικών όπλων, καθώς και τον έλεγχο πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς
-Πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη συμβάντων στη θάλασσα και στον αέρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ