Κοσμος

ΗΠΑ-Ρωσία: Δίνουν περιθώριο για νέες διαπραγματεύσεις

«Για να αποφύγουμε τον πόλεμο, πρέπει να διαπραγματευθούμε» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με την γραπτή απάντηση των Αμερικανών στα ρωσικά αιτήματα περί των εγγυήσεων ασφαλείας οι δυο πλευρές εμφανίζονται τώρα περισσότερο «ανοιχτές» στον διάλογο.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Προτιμούμε τη διπλωματία και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά όπου υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας…», δήλωσε την χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενώ και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, βλέπει πλέον περιθώρια «να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας τουλάχιστον «στα δευτερεύοντα ζητήματα».

Σημειώνεται ότι χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν έδωσε τις γραπτές απαντήσεις που ζητούσε το Κρεμλίνο αναφορικά με εγγυήσεις ασφαλείας. 

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τονίζει ότι «για να αποφύγουμε τον πόλεμο, πρέπει να διαπραγματευθούμε, αλλά πολλοί άνθρωποι κάνουν εικασίες για κλιμάκωση», μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει «συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτά είναι τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, αυτά είναι οι διαπραγματεύσεις, αυτή είναι η χρήση της αρχής της αδιαίρετης ασφάλειας, η οποία καθορίζεται σε όλα τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά και διεθνή έγγραφα, ότι η ασφάλεια της μίας πλευράς δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης».

Μιλώντας για αυτούς που επωφελούνται από την αντιπαράθεση, ο Μεντβέντεφ ανέφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις Αμερικανού γερουσιαστή.

«Θυμάμαι, διάβασα κάπου πριν από μια εβδομάδα: ένας από τους –δεν μπορώ να το ονομάσω διαφορετικά– γέροντες από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θυμάμαι το επίθετό του, είπε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα για περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση, μια ανταλλαγή πυρηνικών πληγμάτων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μάλλον δεν τον νοιάζει, πιστεύει ότι έχει ζήσει τη ζωή του και είναι καιρός να δώσει σε όλους αυτό που τους αξίζει Αλλά αυτό είναι παράνοια, απλά δεν θέλω καν να το σχολιάσω», είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Οταν οι άνθρωποι στην εξουσία το λένε αυτό, ειδικά στην Αμερικανική Γερουσία, είναι πολύ λυπηρό», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (Ν4), είχαν την Τετάρτη στο Παρίσι μια συνάντηση διάρκειας σχεδόν εννέα ωρών έπειτα από την οποία εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με το εν λόγω ανακοινωθέν, οι τέσσερίς τους πρόκειται να ξανασυναντηθούν σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ, θα έχουν λάβει χώρα βέβαια και άλλες επαφές. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται, όπως δήλωσε ο ίδιος προ ημερών από το Βερολίνο, να έχει επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα ανοιχτοί είναι πλέον οι δίαυλοι και στο μέτωπο Ουάσιγκτον-Μόσχας όπως προκύπτει μέσα από τις τελευταίες δηλώσεις των άμεσα εμπλεκομένων (Μπλίνκεν, Λαβρόφ, Πεσκόφ).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ