Κοσμος

Το Κατάρ δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την Ευρώπη στο φυσικό άεριο

Για την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Κατάρ δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση οποιασδήποτε διακοπής στις ρωσικές ροές.

Την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει συνομιλίες με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου σχετικά με τη δυνατότητα αποστολής περισσότερων αποστολών στην Ευρώπη ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κατάρ δεν μπορεί-για την ώρα- να ακυρώσει φορτία που έχει προγραμματίσει. 

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και παράγει ήδη με πλήρη δυναμικότητα. Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου παρέχει περίπου το 5% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές του, τα περισσότερα από τα φορτία του αποστέλλονται στην Ασία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, και δεν μπορεί να τα ακυρώσει, ανέφεραν οι πηγές. 

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι ήδη η Ντόχα ζητά την συνδρομή των ΗΠΑ προκειμένου να πεισθούν πελάτες φυσικού αερίου να αναδρομολογήσουν κάποιες ποσότητες προς την Ευρώπη σε περίπτωση που μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας διακόψει τις ρωσικές παραδόσεις στην ήπειρο.

Το θέμα θα τεθεί στις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανέφερε η ίδια πηγή. Ο Μπάιντεν θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον εμίρη του Κατάρ, στις 31 Ιανουαρίου, όποτε αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα.

Ο Σεΐχης Ταμίμ θα συζητήσει επίσης με τον Μπάιντεν τα θέματα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στον Κόλπο, όπου μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη έχουν επιτεθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με drones και πυραύλους.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ