Κοσμος

Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο - Παραιτήθηκε ο πρόεδρός της

Ο στρατός επικαλείται την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπουρκίνα Φάσο: Φήμες ότι ο πρόεδρος Καμπορέ κρατείται
Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Ροκ Καμπορέ © ΕPA Pool

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Ροκ Καμπορέ υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ την εξουσία κατέλαβε ο στρατός με φόντο την έξαρση της τζιχαντιστικής βίας.

Ο πρόεδρος Ροκ Καμπορέ ο οποίος είχε θέσει τον αγώνα εναντίον «της τρομοκρατίας» στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας που διεξήγαγε το 2020, όταν επανεξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη πενταετή θητεία, παραιτήθηκε μετά από πραξικόπημα. 

Μια ομάδα στρατιωτικών εμφανίστηκε στη δημόσια τηλεόραση και ένας αξιωματικός διάβασε την ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτήν, ο στρατός «τερμάτισε» τη θητεία του Καμπορέ ο οποίος «αδυνατούσε να ενώσει τη χώρα» σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Οι στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν ότι όσοι έχουν συλληφθεί βρίσκονται σε «ασφαλή τοποθεσία» και ότι η κατάληψη της εξουσίας έγινε «χωρίς βία».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε εξ ονόματος μιας άγνωστης μέχρι σήμερα οργάνωσης, του Πατριωτικού Κινήματος για την Ασφάλεια και την Αποκατάσταση ή MPSR, όπως είναι το ακρωνύμιό της στα γαλλικά.

Από χθες κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Καμπορέ βρισκόταν υπό κράτηση, όταν διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου. Παράλληλα δυνάμεις του στρατού στασίασαν σε πολλά στρατόπεδα της Μπουρκίνα Φάσο. 

«Θέλουμε μέσα κατάλληλα για τη μάχη» κατά των τζιχαντιστών και «αποτελεσματικές δυνάμεις» καθώς επίσης και την «αντικατάσταση» των πλέον υψηλόβαθμων στρατιωτικών, αναφέρεται σε αυτό το ηχογραφημένο μήνυμα που στάλθηκε ανώνυμα από το στρατόπεδο Σανγκουλέ Λαμιζάνα της Ουαγκαντούγκου. Νωρίτερα, επί πολλές ώρες, ακούγονταν πυρά από αυτό το στρατόπεδο και από διάφορα άλλα σε όλη τη χώρα.

Η Μπουρκίνα Φάσο, φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με ολοένα συχνότερες και φονικότερες επιθέσεις και ενέδρες τζιχαντιστικών οργανώσεων, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό της τμήμα, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων», όπως και γειτονικά της κράτη, το Μαλί και ο Νίγηρας.

Στις 21 Νοεμβρίου τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί και περίπου δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν στο Φουμπέ, σε επίθεση που αποδίδεται στους τζιχαντιστές. Στις 14 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 57 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην Ινάτα, στον βορρά της χώρας, ενώ πολύνεκρες επιθέσεις έγιναν και όλη τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. 

Η δράση ομάδων τζιχαντιστών, που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή στην αλ Κάιντα, σε συνδυασμό με ξεσπάσματα βίας μεταξύ φυλών και κοινοτήτων που παρεμβάλλονται, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει πάνω από 1,4 εκατ. άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.