Κοσμος

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Επιβεβαιώθηκαν ακόμα τρεις θάνατοι

Σε απομακρυσμένα νησιά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κυβέρνηση της Τόνγκα επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τρία θύματα στην πρώτη επίσημη ενημέρωσή της από την ηφαιστειακή έκρηξη του Σαββάτου.

Τρεις ακόμα θανάτους και εκτεταμένες καταστροφές επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Τόνγκα στην πρώτη επίσημη ενημέρωσή της από την ηφαιστειακή έκρηξη του Σαββάτου και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Σε ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τους θανάτους μιας 65χρονης γυναίκας στη νήσο Μάνγκο και ενός 49χρονου άνδρα στη νήσο Νομούκα, επιπλέον μιας Βρετανίδας υπηκόου. Καταγράφηκαν επίσης και κάποιοι τραυματισμοί.

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα © EPA

Το ναυτικό της Τόνγκα είχε ήδη αποστείλει ιατρικές ομάδες, προμήθειες σε νερό και τρόφιμα καθώς και τέντες στα απομακρυσμένα νησιά Χαπάι, ενώ σήμερα εστάλη και άλλη βοήθεια λόγω της σοβαρότητας των καταστροφών που καταγράφονται στα νησιά Μάνγκο, Φονοϊφούα και Ναμούκα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όλα τα σπίτια έχουν καταστραφεί στο νησί Μάνγκο, μόνο δύο κατοικίες παραμένουν όρθιες στη Φονοϊφούα ενώ η νήσος Ναμούκα έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει ήδη ξεκινήσει η εκκένωση των νησιών Ατάτα, Μάνγκο και Φονοϊφούα.

Ηφαίστειο Τόνγκα: Δύο φορές πάνω από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα

Μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης καταγράφηκαν δύο φορές πάνω από την Ελλάδα  κατά τη διάρκεια δύο περασμάτων του κρουστικού κύματος που προκλήθηκε από την τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Haʻapai στην Τόνγκα του Ειρηνικού.

Αρχικά καταγράφηκε από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μια απότομη άνοδος της ατμοσφαιρικής πίεσης στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πρώτης έλευσης του κύματος από τα βορειοανατολικά με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αιγαίου να καταγράφουν πρώτοι ξαφνική άνοδο της πίεσης, ενώ στη συνέχεια μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών η πίεση έπεσε κατά 2-5 hPa περίπου, ανάλογα με την περιοχή.

Το κύμα, καθώς ταξίδευε νοτιοδυτικά με ταχύτητα άνω των 1.000 χιλιομέτρων την ώρα, συνάντησε το αντίστοιχο κύμα προερχόμενο από τα δυτικά. Η συνάντησή τους προκάλεσε μια συμβολή στη Νότια Αλγερία, περίπου στο αντιδιαμετρικό σημείο της Γης από την Τόνγκα στην Ωκεανία. Tο αποτέλεσμα ήταν το δεύτερο πέρασμά του πάνω από την Ελλάδα λίγες ώρες αργότερα, αυτή τη φορά με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Η κίνηση του κύματος καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Meteosat, καθώς η απότομη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης προκαλεί συμπύκνωση υδρατμών και ήταν δυνατή η καταγραφή των νεφώσεων στο υπέρυθρο φάσμα.

Η μελέτη του φαινομένου βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την καλύτερη κατανόηση των καταγραφών. Για ακόμη μια φορά, σύμφωνα με το meteo, αποδεικνύεται η χρησιμότητα της ύπαρξης πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας, εφάμιλλο μεγάλων μετεωρολογικών κέντρων του εξωτερικού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις