Κοσμος

Αγγλία: Oι φάρμες κάνναβης θησαυρίζουν την περίοδο του lockdown

«Χρυσές δουλειές» για τους εμπόρους ουσιών στο Λονδίνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παράνομες φάρμες κάνναβης στην καρδιά της Αγγλίας την περίοδο του lockdown – Τα επιχειρήματα για την αποποινικοποίηση και το σχέδιο του δημάρχου του Λονδίνου.

Πριν λίγες ημέρες ο επί πέντε χρόνια δήμαρχος του Λονδίνου, Σάαντικ Κάαν, είχε κάνει γνωστά τα σχέδιά του για αποποινικοποίηση της κατοχής μικρών ποσοτήτων κάνναβης. Αυτό ξεσήκωσε αρκετές αντιδράσεις, ακόμα και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, με τον ηγέτη των Εργατικών Κίρ Στάρμερ να ξεκαθαρίζει ότι «δεν στηρίζει καμία περαιτέρω χαλάρωση των νόμων για τα ναρκωτικά».

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Μητροπολιτική Αστυνομία μετά από αίτημα του συντηρητικού βουλευτή και αντιπάλου του Κάαν στις περσινές εκλογές, Σόν Μπάλει, φαίνεται πως σε όλο το Λονδίνο τα τελευταία έξι χρόνια εντοπίστηκαν 1.096 παράνομες φάρμες κάνναβης.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κατά το διάστημα του Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, όπου η πρωτεύουσα βίωνε το μεγαλύτερο lockdown λόγω της πανδημίας, εντοπίστηκαν σχεδόν οι μισές. Ενδεικτικό είναι ότι σε μια από τις πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας στο Ρέιναμ, συνοικία του ανατολικού Λονδίνου, κατασχέθηκαν περισσότερα από 1000 δενδρύλλια κάνναβης, με εκτιμώμενη αξία το ένα εκατομμύριο λίρες.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κάαν έσπευσε να σχολιάσει τη δουλειά της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ως «καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά», θέλοντας να υπερασπιστεί το σχέδιο της αποποινικοποίησης που ελαφραίνει τους χρήστες, αλλά όχι τους παραγωγούς.

Το επίμαχο σχέδιο του δημάρχου του Λονδίνου προβλέπει ότι όσοι νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών συλλαμβάνονται για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης δεν θα διώκονται ποινικά, αλλά θα παραπέμπονται σε βοήθεια απεξάρτησης και ψυχολογικής στήριξης. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να ξεκινήσει σε τρεις από τους 32 δήμους της βρετανικής πρωτεύουσας και θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την κάνναβη.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία έγκρισης από το Δημοτικό Γραφείο Αστυνόμευσης και Εγκλημάτων (Mopac). Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται στα 19 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο, ενώ σχεδόν 42.000 άνθρωποι σε Αγγλία και Ουαλία αντιμετώπισαν κατηγορίες σχετικές με ναρκωτικά τον περασμένο χρόνο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ