- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Κίνα και η διαρκής απειλή του κορωνοϊού
Το Sinovac δείχνει μικρή αποτελεσματικότητα απέναντι στην Όμικρον
To ξέσπασμα της covid-19 στην Σιάν στην Κίνα και η μικρή αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων θυμίζουν ότι ο κορωνοϊός αποτελεί μια διαρκή απειλή.
Η Κίνα ανακοίνωσε προ τριών εβδομάδων ότι έφτασε τα 100.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, η οποία εμφανίστηκε πριν δύο χρόνια σε μια δική της πόλη την Ουχάν. Σύμφωνα δε, με τα επίσημα πάντα στοιχεία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 5.000 άνθρωποι λόγω της covid-19. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για εντυπωσιακά- για να είναι αληθινά- νούμερα που θυμίζουν το Τουρκμενιστάν, το οποίο αποφάσισε απλά να απαγορεύσει τη λέξη covid-19…
Όπως αναφέρει ο υπολογισμός του Economist, ενώ οι επισήμως αποδιδόμενοι στη νόσο covid θάνατοι είναι, συνολικά, 5,4 εκατομμύρια, στην πραγματικότητα οι νεκροί της πανδημίας είναι πολλαπλάσιοι. Υπολογίζοντας την «υπερβάλλουσα θνητότητα»- δηλαδή, πόσο περισσότεροι θάνατοι καταγράφτηκαν, ανεξάρτητα από αιτία, ανά περιοχή, από αυτό που είναι γενικά αναμενόμενο με βάση τα προηγούμενα ετήσια δεδομένα- προκύπτει ότι τα θύματα της πανδημίας είναι μεταξύ 11,7 και 22,8 εκατομμύρια- με πιθανότερη μέση τιμή τα 18,7 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τριπλάσιοι της επίσημης καταγραφής. Η διαφορά επίσημων και πραγματικών θανάτων, ανά χώρα, δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία. Στην Κίνα, η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι 17.000% (!) μεγαλύτερη από το σύνολο των επισήμως αποδιδόμενων στον covid θανάτων.
Την ίδια ώρα, το πρόσφατο παράδειγμα της Σιάν, μιας επαρχιακής πόλης στην οποία έχει επιβληθεί αυστηρότατο lockdown, όπως εκείνο της Ουχάν πριν δύο χρόνια, με 13 εκατομμύρια κατοίκους κλειδωμένους στα σπίτια τους δείχνει γιατί ο πλανήτης δεν έχει ξεμπερδέψει με τον εφιάλτη.
Το πρόβλημα ουσιαστικά έγκειται στις αδιαφανείς πρακτικές της Κίνας όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το περασμένο καλοκαίρι, ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσέδωσε αξιοπιστία στην πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο – μια αντίληψη που χαρακτηρίστηκε ευρέως ως θεωρία συνωμοσίας όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε αρχικά αυτήν τη θέση. Δεν είμαι όμως μόνο ο Μπάιντεν, ο Τραμπ και οι Αμερικανικοί αξιωματούχοι. Σε επιστολή προς το περιοδικό Science, ομάδα 18 διακεκριμένων επιστημόνων είπε ότι και οι δύο θεωρίες ήταν «βιώσιμες» και θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη μέχρι να υπάρξουν επαρκή δεδομένα. Ανέφεραν επίσης ότι η έρευνα που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την Κίνα δεν είχε δώσει ισορροπημένη προσοχή και στα δύο σενάρια.
Ως εκ τούτου, η έλλειψη διαφάνειας τόσο από τον ΠΟΥ όσο και από την Κίνα για την προέλευση του κορωνοιού αποτέλεσε μια σοβαρή πηγή των θεωριών συνωμοσίας που τροφοδότησαν τους αντιεμβολιαστές σε όλο τον πλανήτη.
Ακόμα όμως και αν κάποιος θελήσει να αφήσει αυτά τα ζητήματα στους ιστορικούς και τους ερευνητές του μέλλοντος, δεν μπορεί να αγνοήσει το σήμερα. Μια πρόσφατη έρευνα στο Χονγκ Κονγκ έδειξε πως ακόμη και τρεις δόσεις του βασικού κινεζικού εμβολίου Sinovac είναι αναποτελεσματικές έναντι της Όμικρον. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο πολύπειρος Γάλλος οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ ανέφερε ότι «αν επιβεβαιωθούν, η Κίνα έχει τώρα 1,4 δισεκατομμύρια μη ανοσοποιημένους πολίτες», κάτι που όπως πρόσθεσε θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την Κίνα και για τον κόσμο.
Από τον Απρίλιο άλλωστε του 2021, όταν οι χώρες του πλανήτη χορηγούσαν τις πρώτες δόσεις των εμβολίων, ο κορυφαίος αξιωματούχος ελέγχου της νόσου στη Κίνα είχε παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η αποτελεσματικότητά των κινεζικών εμβολίων είναι χαμηλή και η κυβέρνηση σκέφτεται να τα αναμίξει για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. «Τα εμβόλια μας δεν έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προστασίας», είχε δηλώσει ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νόσων της Κίνας, Γκάο Φου, σε συνέδριο στη νοτιοδυτική πόλη Τσενγκντού.
Στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης των εμβολίων, η αποτελεσματικότητα του πιο γνωστού εγχώριου σκευάσματος της Sinovac στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων βρέθηκε να είναι στο 50,4% από ερευνητές στη Βραζιλία. Συγκριτικά, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει βρεθεί ότι είναι 97% αποτελεσματικό απέναντι στην αρχική μορφή του ιού.
Δεν είναι όμως μόνο η Κίνα. Πηγή ανησυχίας είναι πολλές χώρες οι οποίες έλαβαν τα κινεζικά εμβόλια, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ως γνωστόν, η Sinopharm και η Sinovac συμφώνησαν να παράσχουν 550 εκατομμύρια δόσεις που θα διανεμηθούν μέσω του μηχανισμού Covax. Οι δόσεις αυτές αποτελούν ένα σημαντικό μερίδιο από τα δύο δισεκατομμύρια που ο Covax σκοπεύει να παραδώσει στις αρχές μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, χωρίς να γνωρίζουμε αν έχει αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό.
Την ίδια ώρα χώρες που προμηθεύτηκαν το εμβόλιο στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών έχουν αλλάξει στρατηγική από το περασμένο καλοκαίρι όποτε και εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα. Μεταξύ αυτών, η Ταϊλάνδη η οποία έδωσε ενισχυτικές δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ή το εμβόλιο της AstraZeneca, η Ινδονησία, το Μπαχρέιν και προσφάτως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Με βάση τα παραπάνω, εύκολα συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι ακόμα και αν τα πάντα γίνουν τέλεια στον υπόλοιπό κόσμο όσον αφορά την covid-19 (πράγμα δυστυχώς απίθανο), οι τύχες του εξαρτώνται εν πολλοίς από το Πεκίνο...