Μπάιντεν: Θα αντιδράσουμε αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι εκτιμά την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου τον διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα αντιδράσουν αποφασιστικά» εάν η Ρωσία εισβάλει στη χώρα.
Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν τόνισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην αρχή πως «τίποτα» δεν θα αποφασιστεί «για εσάς χωρίς εσάς», αναφερόμενος στην ανάγκη να συμπεριληφθεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα για το μέλλον της Ουκρανίας.
Ζελένσκι: Εκτιμούμε την υποστήριξη των ΗΠΑ
«Εκτιμάμε την ακλόνητη υποστήριξη» της Ουκρανίας από πλευράς των ΗΠΑ, ήταν η αντίδραση του κ. Ζελένσκι μέσω Twitter. Πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις «ενέργειες στις οποίες προχωρούν από κοινού η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης».
The first international talk of the year with @POTUS proves the special nature of our relations. Joint actions of 🇺🇦, 🇺🇸 and partners in keeping peace in Europe, preventing further escalation, reforms, deoligarchization were discussed. We appreciate the unwavering support of 🇺🇦.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 2, 2022
Την Κυριακή 9η και τη Δευτέρα 10η Ιανουαρίου, Ρωσία και ΗΠΑ θα διεξαγάγουν συνομιλίες για την Ουκρανία στη Γενεύη. Οι δύο πλευρές, που θα εκπροσωπηθούν από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Ριάμπκοφ, θα συνεχίσουν τις επαφές την Τετάρτη 12η Ιανουαρίου, στο συμβούλιο NATO-Ρωσίας, κατόπιν την Πέμπτη 13η Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον οποιασδήποτε εισβολής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψής τους την προηγουμένη: «Είπα καθαρά στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα υιοθετήσουμε πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις και θα αυξήσουμε την πίεσή μας στην Ευρώπη, μαζί με τους συμμάχους μας στο NATO».
«Ήμασταν σαφείς: δεν μπορεί, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.
Επρόκειτο για τη δεύτερη συνδιάλεξη των δύο αρχηγών κρατών μέσα σε τρεις εβδομάδες εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων γύρω από την Ουκρανία, με την κινητοποίηση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της σήμερα φιλοδυτικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

«Σκληρές κυρώσεις»
Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου την «υποστήριξή του στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο Ντονμπάς και στην ενεργητική διπλωματία για να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Δυνάμει των συμφωνιών αυτών, που σύναψαν τα μέρη υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Ουκρανία δέχθηκε να εφαρμόσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις και η Ρωσία να τερματίσει την υποστήριξή της στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι απειλή την Ουκρανία με νέα εισβολή, έπειτα από αυτή στην Κριμαία το 2014, και ότι κινεί τα νήματα του πολέμου μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού που ξέσπασε στο Ντονμπάς την ίδια χρονιά. Κάπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν γύρω από τα ανατολικά ουκρανικά σύνορα.
Από την άλλη, για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και το τέλος των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν εξέφρασε «ικανοποίηση» για την συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη για περίπου πενήντα λεπτά, ενώ σημείωσε πως η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποια περίπτωση η εκλογή νέου Ποντίφικα θα μπορούσε να θεωρηθεί άκυρη
Αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους από πολλά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα του Ισραήλ
Το BBC έφερε στο φως τη σκοτεινή πλευρά των αισθητικών επεμβάσεων στη χώρα
Με φόντο τις αντιρρήσεις του Ουκρανού προέδρου για την Κριμαία
Για χρόνια αποτελεί ζήτημα ανάμεσα στους μελετητές του μεγάλου δραματουργού
Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων με το Πεκίνο
Κατηγορείται για εξύβριση Ερντογάν και εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία
«Αποδεχτείτε την πρότασή μας, αλλιώς αποχωρούμε», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Πρωταγωνιστεί ο Ρέιφ Φάινς
Όλοι φορούν ράσο, αλλά έχουν άλλες ιδιότητες, άλλους τίτλος και διαφορετικά χρώματα που τους ξεχωρίζουν
Για πρώτη φορά, λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους θα είναι Ευρωπαίοι
«Πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη», δήλωσε
Είχε παραιτηθεί προ ημερών επικαλούμενος την ηλικία του
«Ο λαός μας πληρώνει το τίμημα, όχι το Ισραήλ», δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής
«Υπερβολικά αλλοπρόσαλλες» οι κινήσεις του - Έρευνα Reuters/Ipsos
Καμπανάκι από τον καθηγητή Νατζί Γκιορούρ μετά από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ
Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων σεισμολόγων
Ναι, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν υπέρ της δωρεάς οργάνων, όπως και ο Πάπας Βενέδικτος, ωστόσο κανείς από τους δύο δεν μπόρεσε να γίνει δωρητής μετά θάνατον – Ο λόγος
Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ όπως καταγράφηκε στον τηλεοπτικό αέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.