Κοσμος

Κίνα: Έκλεισε το τελευταίο φιλοδημοκρατικό μέσο στο Χονγκ Κονγκ

Μετά από έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αναγκαστικό «λουκέτο» έβαλε το τελευταίο φιλοδημοκρατικό Μέσο Ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ, Stand News, μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του.

Το φιλοδημοκρατικό μέσο ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ Stand News αναγκάστηκε να κλείσει την Τετάρτη μετά την έφοδο της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του η οποία ήρθε μετά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και τη σύλληψη ανώτερων στελεχών στην τελευταία καταστολή των μέσων ενημέρωσης από το Πεκίνο

Το Stand News το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ήταν το τελευταίο μέσο υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, μετά από την έρευνα που οδήγησε στο κλείσιμο της ταμπλόιντ Apple Daily του φυλακισμένου μεγιστάνα Τζίμι Λαι.

"Το Stand News σταματά τώρα τις εργασίες", ανέφερε στο Facebook, προσθέτοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν.

Η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με ένταλμα που της έδινε το δικαίωμα να εξετάσει και να κατασχέσει σχετικό δημοσιογραφικό υλικό.

"Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για την επιχείρηση" ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία συνοδευόταν και με βίντεο που έδειχνε τις κατασχέσεις υλικού και εγγράφων.

Ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Χόνγκ Κονγκ Τζίμι Λαι και υποστηρικτής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών για τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2019. 

Ως γνωστόν ο ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily, δεινός επικριτής, των αρχών της Κίνας, κατηγορήθηκε για απάτη και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις και για τον οποίο εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις θα μπορούσε να καταδικαστεί ακόμα και ισόβια. 

Σε συνέντευξη για λογαριασμό του BBC, ο Λαι είπε ότι βασικός στόχος του κομμουνιστικού κόμματος είναι "Να κάνει τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να φοβούνται και έτσι να τους ελέγχει".

Η υπόθεση του Λαι αποτελεί ορόσημο για τον νόμο για την ασφάλεια, ο οποίος επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2020, με διάταγμα από το Πεκίνο, αλλά με την ευλογία της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ύστερα από τις μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας. 

Η επιβολή του νόμου αυτού ήρθε παρά το γεγονός ότι κατά το 1984 υπογράφηκε 
η Κοινή Σινο-βρετανική Διακοίνωση ανάμεσα στην Μάργκαρετ Θάτσερ την βρετανίδα πρωθυπουργό και τον Κινέζο ηγέτη Ντεν Σιάο Πινγκ η οποία αναγνώριζε το "ένα κράτος, δύο συστήματα". Όταν το 1997 η βρετανική αποικία επανενώθηκε με την ηπειρωτική Κίνα, η "άτυπη συμφωνία" όριζε ότι το σύστημα αυτό θα διατηρούνταν ως το 2047.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ