Κοσμος

Η αμερικανική αέριο...βοήθεια μειώνει τις τιμές για πέμπτη μέρα

Υποχώρηση ως και 40%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανική αεριογέφυρα στην Ευρώπη
Πλοίο με LNG © ΕPA Pool

Η αύξηση των αφίξεων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών πιέσεων σε όλη την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι αφίξεις αμερικανικών πλοίων LNG στα ευρωπαϊκά λιμάνια σημείωσαν άνοδο κατά τουλάχιστον 1/3 την ώρα που μαίνεται η διαμάχη της Ευρώπης με την Ρωσία για το φυσικό αέριο

Η εξέλιξη αυτή συνιστά απόρροια της εξασθένησης της ζήτησης από την αγορά της Ασίας (οι μεγαλύτεροι αγοραστές προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα), κάτι που εκτρέπει τα δρομολόγια LNG προς την περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή τη στιγμή ολοένα και περισσότερα φορτία LNG πορεύονται δια θαλάσσης προς τη Γηραιά Ήπειρο, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων και βελτίωση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης. 

Με αυτό τον τρόπο το αμερικανικό αέριο έρχεται να αναπληρώσει τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του φυσικού αερίου σε νέες τιμές ρεκόρ. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο υδράργυρος θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα κατά τη διάρκεια της β’ εβδομάδας του Ιανουαρίου. Μια εξέλιξη, η οποία δεν αποκλείεται να επαναφέρει την αυξημένη ζήτηση στο προσκήνιο, θέτοντας νέες προκλήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της περιοχής.

Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ευθύνη για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αντί να ανακουφίζει την ευρωπαϊκή αγορά, μεταπωλεί ρωσικό αέριο στην Πολωνία και στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος απέρριψε ακόμη κατηγορηματικά τις υποθέσεις ότι η Μόσχα εκμεταλλεύεται πολιτικά το θέμα της ενέργειας και διαβεβαίωσε ότι από τη ρωσική πλευρά τηρούνται όλες οι σχετικές συμφωνίες.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι η καθυστέρηση στη λειτουργία του Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και έχει ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο αλλά αναμένει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές του Βερολίνου και της ΕΕ, προκαλεί περαιτέρω προβλήματα και συμβάλλει στην άνοδο των τιμών. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.