Κοσμος

Βρετανία: Ηπιότερη η Όμικρον από τη Δέλτα σύμφωνα με έρευνα

Τι αναφέρουν τα κλινικά δεδομένα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα πρώτα κλινικά δεδομένα από τη Βρετανία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια από την Δέλτα.

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται ναπροκαλεί ηπιότερη νόσηση από τη Δέλτα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αναφέρει μελέτη της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου η οποία θα δημοσιοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και την οποία επικαλείται η έκδοση London Playbook της ιστοσελίδας Politico. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει η προειδοποίηση ότι η ηπιότητα της Όμικρον δε συνεπάγεται αποφυγή μεγάλου αριθμού νοσηλειών λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που θα νοσήσουν. 

Η μελέτη επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου δεν επαρκούν για ισχυρή προστασία έναντι της Όμικρον, εν τούτοις η ενισχυτική δόση μειώνει σημαντικά τόσο τον κίνδυνο λοίμωξης και νοσηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι μια άλλη μελέτη του Imperial College, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος ήταν σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε προ ημερών ότι «Δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη βαρύτητα από τη Δέλτα, είτε με βάση το ποσοστό των θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα είτε με βάση το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση». 

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή». Η μελέτη ανέφερε ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν «πολύ περιορισμένες αλλαγές στη σοβαρότητα σε σύγκριση με τη Δέλτα».
 


Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική για την μετάλλαξη Όμικρον

 

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής δήλωσε προ ημερών πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα εμβόλια και τα υψηλά επίπεδα προηγούμενης μόλυνσης από την COVID-19 βοηθούν να κρατηθεί πιο ήπια η ασθένεια σε ένα κύμα που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Υπάρχουν πρώιμες ανεπίσημες αναφορές που φαίνεται να δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές στη Νότια Αφρική, όμως επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να συναχθούν ακλόνητα συμπεράσματα.

«Πιστεύουμε πως ίσως να μην σημαίνει απαραίτητα ότι η Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος, αλλά.... η εμβολιαστική κάλυψη (και)... η φυσική ανοσία των ανθρώπων που έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον ιό προσθέτει επίσης στην προστασία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Τζο Φαάλα, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε ήπια νόσηση».

Η Νότια Αφρική έχει χορηγήσει στο 44% του ενήλικου πληθυσμού της τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα ποσοστό μεγαλύτερο από πολλές αφρικανικές χώρες αλλά πολύ μικρότερο από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το τέλος του χρόνου. Ωστόσο μεταξύ των άνω των 50 ετών, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης υπερβαίνουν το 60%.



Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ