- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η εκλογική επιτροπή του κοινοβουλίου της Λιβύης αποφάσισε την αναβολή των εκλογών.
Την οριστική αναβολή των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη ανακοίνωσε και επισήμως την Τετάρτη το κοινοβούλιο της χώρας, χωρίς να δώσει νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους.
Οι αλλεπάλληλες διαμάχες των αντίπαλων πλευρών σχετικά με τα διαδικαστικά των προεδρικών εκλογών ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσαν σε αναβολή τους, πράγμα που επικυρώθηκε με ανακοίνωση του κοινοβουλίου την Τετάρτη.
Οι βασικοί υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ και ο νυν πρωθυπουργός και πρώην επιχειρηματίας Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.
Οι διάφορες πλευρές, οι υποψήφιοι και οι ξένες δυνάμεις διεξάγουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το κατά πόσον μπορούν να διοργανωθούν εκλογές, έστω και με κάποια καθυστέρηση, ή εάν απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη για τη νομική βάση της εκλογικής διαδικασίας.
Εν τω μεταξύ κινδυνεύει και η εξουσία της μεταβατικής κυβέρνησης που ανέλαβε τις τύχες της αφρικανικής χώρας τον Μάρτιο ως μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς το κοινοβούλιο, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Σεπτέμβριο.
Η εκλογική επιτροπή του κοινοβουλίου ανέφερε στη δήλωσή της την Τετάρτη ότι η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης εκπνέει την Παρασκευή.
Στο χάος η χώρα από το 2011
Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη δεν έχει καταφέρει να εξέλθει από το χάος, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στη χώρα δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στα ανατολικά υπό τον Χαλίφα Χάφταρ και ένα κοινοβούλιο στη δυτική Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη.
Στην ανατολική πλευρά της χώρας υπάρχουν φωνές για τη σύσταση αποσχιστικής κυβέρνησης, μακριά από την εξουσία της Τρίπολης, που διαθέτει τη στήριξη της Άγκυρας.
Μετά την εκεχειρία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 μεταξύ των δυνάμεων της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση στις αρχές του 2021, με στόχο να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ