Κοσμος

Ισραήλ: Τέταρτη δόση για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

Εν μέσω ανησυχιών για την Όμικρον

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την Όμικρον και παράλληλα την χορήγηση τέταρτης δόσης για τους άνω των 60.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι, κατόπιν σύστασης μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, θα προσφέρει και τέταρτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, η τέταρτη δόση θα απευθύνεται επίσης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

«Οι πολίτες του Ισραήλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 και συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε, με την τέταρτη δόση» ανέφερε ο Μπένετ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προέτρεψε όσους πληρούν τα κριτήρια «να πάνε να εμβολιαστούν».

Νωρίτερα χθες η χώρα κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδόθηκε πρόκειται για έναν άνδρα, ηλικίας περίπου 70 ετών, με υποκείμενα νοσήματα. Κατέληξε τη Δευτέρα στην πόλη Μπερ Σεβά.


Μετάλλαξη Όμικρον: Προειδοποίηση ΠΟΥ στις χώρες της Ευρώπης

 

Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη. Στο ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία.

Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή τις τελευταίες εβδομάδες κατέγραφε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη. Ακόμη και πριν εμφανιστεί η Όμικρον, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς.
Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.
 

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους.

«Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, συνέκρινε 11.329 περιστατικά ασθενών με τη μετάλλαξη Όμικρον με περίπου 200.00 κρούσματα άλλων παραλλαγών του κορωνοϊού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά περιστατικά από τη Δέλτα, κρίνοντας από την αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και εμφανίζουν συμπτώματα ή από την αναλογία όσων νοσηλεύονται μετά τη μόλυνση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ