- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
New York Times για Μάρμαρα Παρθενώνα: Γιατί η Βρετανία σιωπά
«Πολιτική απόφαση» η επιστροφή τους αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα η κυβέρνηση Τζόνσον ρίχνει το «μπαλάκι» για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με τους New York Times.
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι το θέμα σε άρθρο των «New York Times». Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς άνοιξε ξανά η αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο με τις ελληνικές αρχαιότητες.
Οι χώροι είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των εργασιών συντήρησης, καθώς έσταζε η οροφή στο Βρετανικό μετά τη βροχή.
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι η ιδέα της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα φαίνεται να έχει μικρή πολιτική στήριξη, όπως και στις ημέρες του Κίνοκ πίσω στα 80's. Το 1984, ο Νιλ Κίνοκ, ο τότε επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, είχε δεσμευτεί να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αποτελεί «ηθικό ζήτημα» είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Αθήνα ο Κίνοκ, προσθέτοντας: «Ο Παρθενώνας χωρίς τα μάρμαρα είναι σαν χαμόγελο που του λείπει ένα δόντι».
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι λίγοι στο κόμμα του συμμερίζονταν τις απόψεις του και πολλοί λιγότεροι στους Συντηρητικούς της τότε κυβέρνησης Θάτσερ.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ποιος αποφασίζει για την επιστροφή τους
Σύμφωνα με τους New York Times, η επίσημη θέση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι ότι δεν φέρει την ευθύνη για την τύχη των Μαρμάρων.
Όπως υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Βρετανικό Μουσείο και συγκεκριμένα από τους διαχειριστές του. Οι περισσότεροι από αυτούς, όμως, διορίζονται από τον πρωθυπουργό. Και ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής του μουσείου να παρουσιάζει στον επισκέπτη την παγκόσμια Ιστορία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση από τον Χαρτγουιγκ Φίσερ, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μάρμαρα βοηθούν τους επισκέπτες «να έχουν μια εικόνα για τους πολιτισμούς του κόσμου και το πώς διασυνδέονται μέσα στον χρόνο». Ο Φίσερ αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα.
Οι ακτιβιστές επιμένουν ότι η κυβέρνηση Τζόνσον μπορεί αλλά δεν θέλει να αναλάβει δράση. Όπως ξεκαθαρίζουν, από τη στιγμή που διορίζει διαχειριστές και έχει λόγο στους κανόνες λειτουργίας στα μεγάλα μουσεία της χώρας, μπορεί να λάβει την πολιτική απόφαση για την επιστροφή τους.
Από τη μεριά της η UNESCO ανέφερε ότι η διαμάχη για τα Γλυπτά «έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και κατά συνέπεια, η υποχρέωση να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα εναπόκειται ξεκάθαρα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Τα «Χάλκινα του Μπενίν» ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις αποφάσεις που έλαβαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 2021 για την επιστροφή αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αφρική. Τον Νοέμβριο η Γαλλία επέστρεψε τα «Χάλκινα του Μπενίν», ενώ το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Γερμανία μέσα στο 2022, επιστρέφοντας αντικείμενα αφρικανικής τέχνης στη Νιγηρία.
Το θέμα της αποκατάστασης των αρχαιοτήτων και της επιστροφής τους από τα μουσεία της Βρετανίας, δεν φαίνεται πάντως να βρίσκεται καν στην πολιτική ατζέντα. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το αντιπολιτευομένο Εργατικό Κόμμα έχουν προχωρήσει σε κάποια επίσημη δήλωση, ενώ δεν έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Από τον Σεπτέμβριο το συμβούλιο διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου τελεί υπό τον Τζορτζ Όσμπορν. Ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών ήταν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα των New York Times για συνέντευξης. Ωστόσο, σε άρθρο γνώμης στη βρετανική εφημερίδα «Times of London» είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μόνο για «δανεισμό των τεχνουργημάτων οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους».
Γλυπτά του Παρθενώνα - Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο
Η Τζάνετ Σούζμαν, ηθοποιός και επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κρατά μικρό «καλάθι».
Αφού επεσήμανε ότι η αλλαγή στάσης σε όλο τον κόσμο για τα πού πρέπει να βρίσκονται τα αντικείμενα αφρικανικής τέχνης, ενδεχομένως να επηρεάσει και τις απόψεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ξεκαθάρισε ότι ο διορισμός Όσμπορν περιορίζει τις ελπίδες.
«Κανείς δεν διορίζεται στο Βρετανικό Μουσείο εκτός κι αν ορκιστεί στον τάφο της μητέρας του ότι δεν θα επιστρέψει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι τρεις στους πέντε Βρετανούς τάσσονται υπέρ του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα και στο Μουσείο Ακρόπολης.
Με πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεις ζώνες ώρας, πολλά διαφορετικά συστήματα και άλλα ωράρια ψηφοφορίας
Τι αναφέρουν πηγές της μυστικής ισραηλινής υπηρεσίας
Το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο - Δίνουν μάχη για την επικράτηση οι υποψήφιοι
Στον «σιωπηλό θάνατο» της νομπελίστριας στοχεύει το Ιράν
Οι άνθρωποι 40-59 ετών φροντίζουν ταυτοχρόνως παιδιά και ηλικιωμένους γονείς
Κατηγορούν την πλατφόρμα ότι εξέθεσε τα έφηβα παιδιά τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο
13.000 χλμ μακριά από την Ουάσινγκτον
«Μην ταξιδεύετε» - Οδηγοί προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους για να σωθούν
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας
Η ιδιαίτερη σχέση της με το «μαύρο Χάρβαρντ»
Τι ισχύει με την καταμέτρηση ψήφων και τι θα γίνει αν υπάρξει ισοπαλία
Ένα απίθανο σενάριο που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824
Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της πόλης – Ακυρώθηκαν πτήσεις
Η Καμίλα Βάσκεζ ανέφερε πως «είναι δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι»
Νεκρός και ο οδηγός του Χιλμί Σεν
Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων
Οι διασώστες ψάχνουν για πτώματα σε υπόγεια γκαράζ
Στο Δουκάτο της Κορνουάλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.