- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο καθηγητής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης αναφέρθηκε στη μεταδοτικοτήτα της παραλλαγής Όμικρον.
«Τα εμβόλια μόνο γραμμικά μπορεί να αυξηθούν, ενώ τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν σε εκθετική αύξηση. Τώρα λοιπόν, που έχει φανεί ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι 3 φορές πιο μεταδοτική από την Δέλτα, είναι φανερό ότι η τρίτη εμβολιαστική δόση πρέπει να γίνει γρήγορα» τόνισε ο καθηγητής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πέτρος Λιγοξυγκάκης.
«Με το στέλεχος Δέλτα οι επαναμολύνσεις κυμαίνονται σε ένα ποσοστό 0,4% των κρουσμάτων, ενώ με το Όμικρον είναι γύρω στο 7%, δηλαδή η πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι μεγαλύτερη πάνω από 10 φορές», συμπλήρωσε ο καθηγητής ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα. Το στέλεχος Όμικρον ξεφεύγει πολύ από την ανοσία ακόμα και με τις δύο δόσεις, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολλές μεταλλαγές και μπαίνει με μεγαλύτερη ευχέρεια στον υποδοχέα που χρησιμοποιεί για να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, σημείωσε. Άρα κανείς, πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα της ανοσίας, για να είναι σίγουρος ότι αν μολυνθεί δεν θα ασθενήσει ή δεν θα έχει συμπτώματα.
Τα εμβόλια επάγουν πολυκλωνικά αντισώματα που αναγνωρίζουν τον ιό σε διαφορετικά σημεία, εξήγησε ο κ. Λιγοξυγκάκης. «Αν ξεφύγει ο ιός από κάποια από αυτά τα αντισώματα, θα υπάρχουν άλλα που θα τον εξουδετερώσουν, αλλά αυτά τα άλλα θα πρέπει να είναι στην ικανή ποσότητα ώστε να μπορέσουν να εξουδετερώσουν όλα τα ιικά σωματίδια που υπάρχουν. Και το booster βοηθά ακριβώς σε αυτό. Να αυξήσει δραματικά την ποσότητα των αντισωμάτων ώστε να εξουδετερωθεί αποτελεσματικά ο ιός και να μην έχουμε συμπτώματα καν κατά την μόλυνση».
Ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα μπορεί θεωρητικά να μεταδώσει τον ιό σε άλλους 8 ανθρώπους, προσέθεσε ο καθηγητής. Το αν τελικά θα μολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι, εξαρτάται από το αν έχουν εμβολιαστεί. «Η θεωρητική πιθανότητα για έναν μολυσμένο με το στέλεχος Όμικρον είναι ότι μεταδίδει τον ιό σε 24 ανθρώπους. Αν δεν είσαι ερημίτης μέσα σε κάποια σπηλιά ή σε μια έρημο του πλανήτη, ο ιός θα σε βρει. Όλοι μας θα έρθουμε σε επαφή με το στέλεχος Όμικρον».
«Ακούω πολλούς να λένε ότι η Όμικρον κάνει ηπιότερη ασθένεια και χαιρόμαστε. Πρώτον, η δομή του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, είναι πολύ διαφορετική από την δομή των πληθυσμών της Κεντρικής Ευρώπης, της Βρετανίας και της Ελλάδας. Ο μέσος όρος ηλικίας στην Νότια Αφρική είναι τα 28 χρόνια, κάτι που δεν συμβαίνει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Δεύτερον, αρχίζουν να ανεβαίνουν οι νοσηλείες και στην Νότια Αφρική, όπως και στην Βρετανία. Επιπλέον, κάτι που είναι πολύ πιο μεταδοτικό ακόμα και αν είναι λιγότερο θανατηφόρο, θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάτι που είναι περισσότερο θανατηφόρο και λιγότερο μεταδοτικό. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τόσο αυξάνονται οι θάνατοι. Άρα, ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και μάλιστα είναι απαραίτητες και οι 3 δόσεις».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ