Κοσμος

Συμφωνία για την επέκταση των κανόνων δωρεάν περιαγωγής στην ΕΕ

Ως το 2032

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για ακόμα δέκα χρόνια και συγκεκριμένα ως το 2032 θα ανανεωθεί η συμφωνία «roam like at home».

Η συμφωνία «roam like at home» θα ανανεωθεί για άλλα δέκα χρόνια, σύμφωνα με την ανεπίσημη συμφωνία της Πέμπτης μεταξύ των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Η συμφωνία προβλέπει, σε συνέχεια της κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής από το 2017, ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς πρόσθετες χρεώσεις πέραν αυτών που ήδη πληρώνουν στη χώρα τους.

Επιπλέον, θα δικαιούνται την ίδια ποιότητα και ταχύτητα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό όπως στο εσωτερικό. Οι πάροχοι περιαγωγής θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την ίδια ποιότητα σύνδεσης με αυτήν που προσφέρεται στον τόπο κατοικίας των ταξιδιωτών, εάν υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες στο δίκτυο της χώρας επίσκεψης. Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν μια διάταξη για την απαγόρευση πρακτικών που μειώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών περιαγωγής, π.χ. με τη μετατροπή της σύνδεσης από 4G σε 3G.

Δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Οι ταξιδιώτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς πρόσθετη χρέωση, είτε μέσω κλήσης είτε μέσω μηνύματος, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης των πληροφοριών τοποθεσίας του καλούντος. Οι πάροχοι θα πρέπει επίσης να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Τα άτομα με αναπηρία θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.

Κάλεσμα για τερματισμό των προσαυξήσεων για κλήσεις εντός της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι ευρωβουλευτές πίεσαν να τερματιστούν οι πρόσθετες χρεώσεις για κλήσεις εντός ΕΕ (π.χ. όταν κάποιος καλεί από την Ελλάδα στην Κύπρο), καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ κλήσεων περιαγωγής και κλήσεων εντός ΕΕ. Προς το παρόν, οι χρεώσεις για κλήσεις εντός ΕΕ περιορίζονται στα 19 σεντς ανά λεπτό. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την κατάσταση και θα αξιολογήσει εάν απαιτείται περαιτέρω μείωση των ανώτατων ορίων.

Οι χρεώσεις περιαγωγής χονδρικής (δηλ. όταν οι πάροχοι χρεώνουν ο ένας τον άλλον όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν άλλα δίκτυα κατά την περιαγωγή στην ΕΕ) θα περιοριστούν στα 2 ευρώ ανά Gigabyte (GΒ) από το 2022 και σταδιακά σε 1 από το 2027. Εάν οι καταναλωτές υπερβούν τα συμβατικά τους όρια κατά την περιαγωγή, τυχόν πρόσθετες χρεώσεις δεν μπορούν να είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια χονδρικής περιαγωγής.

Δηλώσεις

Η επικεφαλής διαπραγματεύτρια του ΕΚ Angelika Winzig (ΕΛΚ, Αυστρία) δήλωσε: «Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που είναι προοδευτική και οδηγεί σε ακόμη καλύτερη ποιότητα και υπηρεσίες για τους Ευρωπαίους πολίτες. Δημιουργούμε μια πιο δίκαιη αγορά περιαγωγής, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε μικρότερους παρόχους και μειώνοντας σημαντικά τα ανώτατα όρια χονδρικής. Ως διαπραγματεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στόχος μου ήταν να βελτιώσω σημαντικά την κατάσταση για τους καταναλωτές», σημείωσε.

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε έναν νέο κανονισμό που να προσφέρει ακριβώς αυτό, παρέχοντας παράλληλα αρκετή ευελιξία για να αντιδράσουμε στις νέες εξελίξεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι η ΕΕ συνεχώς αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών. Η συμφωνία αυτή είναι ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματική Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και είμαι χαρούμενη που μπορούσαμε να προσθέσουμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτόν τον επιτυχημένο τομέα της ευρωπαϊκής συνεργασίας», κατέληξε.

Επόμενα βήματα

Η άτυπη συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ θα ψηφίσει επί του κειμένου σε προσεχή συνεδρίαση.

Σχετικές πληροφορίες

Ο κανονισμός για την περιαγωγή θέσπισε τον κανόνα «Roam-Like-At-Home» που όριζε τη λήξη των πρόσθετων χρεώσεων λιανικής περιαγωγής στην ΕΕ από τις 15 Ιουνίου 2017. Ο κανονισμός ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2022. Πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του κανονισμού το 2015, η Επιτροπή επανεξέτασε το σύστημα για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του και την ανάγκη παράτασής του, όπως εξηγείται στην εκτίμηση επιπτώσεών της.

Σύνδεσμοι