Μπάιντεν και Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες - Τι συζήτησαν
Η Ουκρανία, η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και οι διμερείς σχέσεις
Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν απευθείας συνομιλίες, με θέματα τις διμερείς σχέσεις, τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν απευθείας συνομιλίες σήμερα Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021. Η συζήτηση κράτησε περισσότερες από δύο ώρες. Είναι η πρώτη φορά που οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Επί τάπητος τέθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία, η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και οι διμερείς σχέσεις.
Στην ατζέντα βρέθηκαν και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα υποστεί «σοβαρές κυρώσεις», κυρίως οικονομικής φύσης, στην περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Το Κρεμλίνο, το οποίο δήλωσε πριν από τις συνομιλίες Μπάιντεν με Πούτιν ότι δεν αναμένει κάποια ουσιαστική πρόοδο, έχει επανειλημμένα διαψεύσει πως σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «αμυντική» κίνηση την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.
Το μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος στις συνομιλίες που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Έκανε σαφές, επίσης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα εάν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση.
Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επιστροφή στη διπλωματία.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα στρατηγικής σταθερότητας, τις κυβερνοεπιθέσεις για καταβολή λύτρων και τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα, όπως το Ιράν.
Τι ζήτησε ο Πούτιν από τον Μπάιντεν στις μεταξύ τους συνομιλίες
«Εγγυήσεις» για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Ρώσος ομόλογός του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διώρη συνομιλία που είχαν σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Το ΝΑΤΟ κάνει επικίνδυνες απόπειρες να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος και να αναπτύξει το στρατιωτικό δυναμικό του στα σύνορά μας, γι' αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει ασφαλείς εγγυήσεις που θα αποκλείουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα χαρακτήρισε «ειλικρινή και επαγγελματική» την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο προέδρων, οι οποίοι «λαμβάνοντας υπόψη την ειδική ευθύνη τους για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας (…) θα συνεχίσουν τον διάλογο και τις αναγκαίες επαφές». Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε στις «υποτιθέμενα απειλητικές κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» και περιέγραψε τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν στην περίπτωση που κλιμακωθεί η κατάσταση, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Από τη μεριά του, ο Πούτιν εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις «προκλητικές ενέργειες» του Κιέβου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η συνεργασία των χωρών τους δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους. Αναφέρθηκαν επίσης στη συμμαχία τους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισαν ότι οι θυσίες που έγιναν τότε δεν πρέπει να ξεχαστούν και εκείνη η σχέση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την οικοδόμηση των επαφών τους.
Μπάιντεν και Πούτιν εξέφρασαν τέλος την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξανάρχισαν στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου, θα οδηγήσουν σε λύσεις αποδεκτές από όλους.
Με προστατευμένη γραμμή η βιντεοκλήση Πούτιν με Μπάιντεν
Όπως έγινε γνωστό, κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χαιρετισμούς, και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για μια συνάντησης δια ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο.
Η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε Μπάιντεν και Πούτιν διοργανώθηκε με τη χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η οποία προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο απερχόμενος πρόεδρος μίλησε για τελευταία φορά από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου
Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε με δώδεκα ψήφους υπέρ, δίνεται έμφαση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων
H επόμενη μέρα για τη διάσημη πλατφόρμα
Τα νούμερα που ξεχωρίζουν, οι παρευρισκόμενοι και οι εκδηλώσεις
Η αναγγελία της συμφωνίας, χαιρετίστηκε από πολλές ξένες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς
Το «Κίνημα της Εγκράτειας», ο Αλ Καπόνε και οι φόροι που έφτιαξαν το «New Deal»
Περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμεναν υπό την απειλή πυρκαγιάς
Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο συνεργασίας
«Συνεργαστήκαμε σαν ομάδα με τον Τραμπ», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο ρώσος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να εμποδίσει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ
O Aμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει την επιβολή δασμών
Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με ισχυρές μπαταρίες παρέχοντας δωρεάν internet
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών
Iατρικά επείγοντα περιστατικά συμβαίνουν σε περίπου 1 από κάθε 604 πτήσεις
Το 2020 τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Βιέννη
Μίλησε για την πολιτική και τον ρόλο της στη δεύτερη κυβέρνηση του πατέρα της
Τρεις οι νεκροί - Ανάμεσά τους και ένας άμαχος
Το χρωστικό αυτό υπάρχει σε σχεδόν 3.000 προϊόντα διατροφής
Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.