Κοσμος

Κεντρική Αφρική: στρατεύματα εκπαιδεύουν ΕΕ και Ρώσοι μισθοφόροι

Μετά το Μάλι, η ομάδα Βάγκνερ έχει εντοπιστεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στα σύνορα με το Κονγκό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεντρική Αφρική: στρατεύματα εκπαιδεύει η ΕΕ και Ρώσοι μισθοφόροι
Μισθοφόροι © Getty Images / Ideal Image

ΕΕ και Ρώσοι μισθοφόροι εκπαιδεύουν στρατεύματα στην Κεντρική Αφρική και σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «οικοδομούν μια αυτοκρατορία επικοινωνιών»

Ο Josep Borell, ο Ισπανός που είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν οικειοποιηθεί το έβδομο σύνταγμα πεζικού της Κεντρικής Αφρικής. Το σώμα είχε εκπαιδευτεί αρχικά από προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σήμερα περίπου 2.600 στρατιωτικοί της περιβόητης ομάδας «Βάγκνερ» φαίνεται ότι στρατοπεδεύουν στην περιοχή  του Μπανγκί. Επιβεβαιώνεται έτσι η ρωσική παρουσία στις κυβερνήσεις, στους τοπικούς στρατούς και στον τομέα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Οι μισθοφόροι, αν και φέρονται ως ιδιοκτησία του ολιγάρχη Γιεβγκένι Πριγκοτζίν, βρίσκονται πολύ κοντά στο Κρεμλίνο: σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «οικοδομούν μια αυτοκρατορία επικοινωνιών» επηρεάζοντας τις τοπικές διοικήσεις με σκοπό την αποξένωσή τους από τις χώρες της ΕΕ και την προσέγγισή τους στη Ρωσία. Το 2016, το FBI είχε κατηγορήσει τον Πριγκοτζίν ότι επηρέασε τις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ μέσω «ενός εργοστασίου τρολ» και γενικότερα χειρισμών στο Διαδίκτυο: αν και παρά τα στοιχεία της Internet Research Agency, εκείνες οι κατηγορίες δεν επιβεβαιώθηκαν, η παράνομη ρωσική παρουσία στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή είναι αναμφισβήτητη. Οι μισθοφόροι Βάγκνερ έχουν αποσταλεί σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων στη Βενεζουέλα και στην Κεντρική Αφρική, με σκοπό την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, την προπαγάνδα και τη στρατιωτική ενίσχυση αυταρχικών ηγεσιών και εθνοτικών ομάδων.

Οι Ρώσοι μισθοφόροι εκπαιδεύουν στρατεύματα στο Μάλι και στο Σουδάν, αλλά εντονότερη είναι η παρουσία τους στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπανγκί, όπου από το 2013 αναζωπυρώθηκαν οι εθνοτικές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο πρόεδρος Μισέλ Ντζοτοντιά. Οι Ρώσοι θεωρούνται συνυπεύθυνοι για την κυβερνητική αστάθεια και την αντιευρωπαϊκή στροφή του Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά που αναδείχτηκε πρόεδρος το 2016.

Η Γαλλία, που έχει εμπλακεί στρατιωτικά στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Μάλι, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τη μεταβατική κυβέρνηση της Μπαμάκο ότι η παρουσία της ομάδας Βάγκνερ θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δική της στρατιωτική δέσμευση.  Στο μεταξύ, σύμφωνα με το TheAfricaReport.com, οι Ρώσοι προωθούν μέσω soft power αντι-γαλλικές διαδηλώσεις. Ο υπουργός εξωτερικών και επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Jean-Yves Le Drian έχει διαμαρτυρηθεί στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ για τη δράση των μισθοφόρων στην Αφρική, αλλά εκείνος αρνήθηκε την εμπλοκή του Κρεμλίνου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.