Κοσμος

Η Γαλλία πουλάει Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Εμανουέλ Μακρόν πανηγυρίζει για τη «μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης όπλων στη γαλλική ιστορία»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Γαλλία υπέγραψε συμφωνία για την πώληση 80 καταδιωκτικών αεροσκαφών τύπου Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγόρασαν 80 καταδιωκτικά αεροσκάφη έναντι 16 δισ. ευρώ. Αναρωτιέται κανείς τι σκοπεύουν να τα κάνουν και ποιοι είναι οι εχθροί που φοβούνται. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι θα οι πετρομονάρχες θα τα χρησιμοποιήσουν σε εμφυλίους πολέμους όπως εκείνον στην Υεμένη. Η συμφωνία υπογράφτηκε στη Διεθνή Έκθεση που γίνεται στο Ντουμπάι· ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε τη χαρά του μιλώντας στους δημοσιογράφους στο γαλλικό περίπτερο. Αν και ο Νικολά Σαρκοζί ήταν καλός πωλητής όπλων, ο Μακρόν τον έχει ξεπεράσει: έχει πουλήσει όπλα στην Ελλάδα, στην Κροατία και τώρα στο Άμπου Ντάμπι με το οποίο είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις ο Ζακ Σιράκ. Από το 1995, η Γαλλία διαθέτει στην πρωτεύουσα των Εμιράτων αεροπορική βάση και, αντίθετα από τις συμμαχίες με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία οι οποίες επιβαρύνονται από τις εξισλαμιστικές εκστρατείες αυτών των χωρών, οι σχέσεις με τα Εμιράτα φαίνονται ειδυλλιακές. Επιπλέον, ο Μακρόν έχει συνάψει φιλία με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπεν Ζεγιέντ.

Η συμφωνία του 1995 προέβλεπε αγοραπωλησία όπλων αλλά η σχετική απόσταση που έχουν πάρει οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή, διευκολύνει το γαλλικό εμπόριο πολεμικού υλικού, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν δεσμεύσεις για συνεργασία των Εμιράτων στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων πώς η Γαλλία πουλάει όπλα σε μια αυταρχική χώρα, ο Μακρόν απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στα Εμιράτα ότι θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους κι ότι οι συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές για τη γαλλική οικονομία και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα Εμιράτα είναι πετρομοναρχία, χωρίς πολιτικά κόμματα, με βοηθητικό νομοθετικό σώμα 40 αντιπροσώπων: πρόκειται για ομοσπονδία επτά εμιράτων, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αραβικής χερσονήσου, που συνορεύουν με τη Σαουδική Αραβία και το σουλτανάτο του Ομάν. Παρότι το Ισλάμ που ασκούν είναι πιο ανεκτικό από εκείνο της Σαουδικής Αραβίας, πρόκειται για μουσουλμανική κοινωνία (85% Σουνίτες, 15% Σιίτες) με μικρά ποσοστά χριστιανών και ινδουιστών. Το υψηλό επίπεδο διαβίωσης και οι οικονομικές ευκαιρίες –που σχετίζονται με το πετρέλαιο και τις κατασκευές– αποτελούν πόλο έλξης για εργάτες από την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Υεμένη, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και το Μπανγκλαντές. Επίσης, υπάρχει παροικία Παλαιστίνιων, ενώ σημαντικές ομάδες αποτελούν οι Σομαλοί και οι Σουδανοί. Στα Εμιράτα, οι άντρες είναι διπλάσιοι σε αριθμό από τις γυναίκες.