- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
To νησί Μπαρμπέιντος ανακηρύχθηκε αβασίλευτη δημοκρατία Στην τελετή παρέστη ο πρίγκιπας Κάρολος και η αυτόχθων Rihanna
Στο πέρασμα της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής σε προεδρική δημοκρατία, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναγνώρισε τις «φρικαλεότητες της δουλείας» και καλωσόρισε το Μπαρμπέιντος «σε ένα καινούργιο κεφάλαιο της ιστορίας».
Το Μπαρμπέιντος, που έχει πληθυσμό μικρότερο από 300.000 κατοίκους, είναι ανεξάρτητο κράτος από τις 30 Νοεμβρίου του 1966, αλλά μέχρι προχθές ανήκε, συμβολικά, στην Κοινοπολιτεία. Το 2018 η Μia Motley ανέλαβε ως πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τη σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος -που κέρδισε και τις 30 έδρες του Κοινοβουλίου- έχοντας εξασφαλίσει πλειοψηφία και στις εκλογές του 2013. Με την ανακήρυξή του σε προεδρική δημοκρατία, το Μπαρμπέιντος κλείνει πραγματικά ένα «κεφάλαιο της ιστορίας» το οποίο ξεκίνησε το 1627 όταν έγινε αγγλική αποικία. Η οικονομία των φυτειών βασίστηκε επί δύο αιώνες στην εργασία των σκλάβων Αφρικανών οι οποίοι εξεγείρονταν εναντίον των Βρετανών μέχρι την κατάργηση της δουλείας του 1833.
Η πιο αξιομνημόνευτη από τις εξεγέρσεις τις οποίες κατέπνιξαν βάναυσα οι Βρετανοί ήταν εκείνη του 1816: ηγέτης ήταν ο Bussa, σήμερα εθνικός ήρωας του νησιού. Αν και σήμερα, το Μπαρμπέιντος είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, γνώρισε πολλές συμφορές: εκτός από την αποικιοκρατία, το δουλεμπόριο, την καταδυναστευτική φυτειοκρατία των λευκών, ο τυφώνας του 1780 σκότωσε πάνω από 4.000 άτομα, ενώ το 1854, μια επιδημία χολέρας σκότωσε περισσότερους από 20.000 κατοίκους.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 και αργότερα στη δεκαετία του 1950 πολλοί κάτοικοι του Μπαρμπέιντος μετανάστευσαν στη Βρετανία, ενώ όσοι έμειναν πίσω άρχισαν να απαιτούν καλύτερες συνθήκες για τους εργαζομένους, τη νομιμοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τη διεύρυνση του δικαιώματος ψήφου, το οποίο μέχρι τότε περιοριζόταν στους άνδρες που είχαν περιουσία. Επιφανής μεταξύ των πρώτων ακτιβιστών ήταν ο Grantley Herbert Adams, ο οποίος συνέβαλε στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος (BLP) το 1938 και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός το 1953, ακολουθούμενος από τον συνιδρυτή του BLP Hugh Gordon Cummins το 1958-1961. Μια ομάδα αριστερών πολιτικών που υποστήριξαν ταχύτερες κινήσεις για ανεξαρτησία αποχώρησαν από το BLP και ίδρυσαν το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (DLP) το 1955.
Στις 30 Νοεμβρίου 1966, στο περιβάλλον της χειραφέτησης από την αποικιοκρατία, τα Μπαρμπέιντος έγιναν ανεξάρτητο κράτος και βασίλειο της Κοινοπολιτείας με πρώτο κυβερνήτη τον Erroll Barrow. Τον Οκτώβριο του 2021, η Dame Sandra Mason εξελέγη από το Κοινοβούλιο η πρώτη Πρόεδρος των Μπαρμπέιντος. Στις 30 Νοεμβρίου 2021, η Mason αντικατέστησε τη βασίλισσα της Αγγλίας ως αρχηγός του κράτους.