- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
O Eρντογάν καρατόμησε τον Υπουργό Οικονομικών εν μια νυκτί
Τρείς Υπουργοί και τρεις κεντρικοί τραπεζίτες σε διάστημα 1,5 χρόνου
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών της χώρας την Τετάρτη (1/12) μετά από εβδομάδες οικονομικής αστάθειας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε χθες Τετάρτη το βράδυ νέο υπουργό Οικονομικών με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία, τη νέα κατάρρευση του νομίσματός της και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού
Ο μέχρι χθες «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας, Λουτφί Ελβάν, υπέβαλε χθες την παραίτηση του υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Είχε παραμείνει στην θέση αυτή έναν ακριβώς χρόνο, διαδεχόμενος το Νοέμβριο του 2020, το γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε λίγο πριν μεσάνυχτα και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως, «ο Νουρεντίν Νεμπάτι διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, από το οποίο αποχώρησε ο Λουτφού Ελβάν, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή του από τα καθηκόντα του η οποία έγινε δεκτή, σύμφωνα με τα άρθρα 104 και 106 του Συντάγματος της Τουρκίας».
Το πρωί της Τετάρτης, είχε χρειαστεί η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζα της Τουρκίας για να στηριχθεί η λίρα, της οποίας η ισοτιμία με το δολάριο είχε φτάσει μια ανάσα από τις 14 λίρες. «Αυτό που κάνουμε είναι σωστό. Έχουμε φτιάξει και κάνουμε ένα πολιτικά επικίνδυνο αλλά σωστό σχέδιο», είπε ο Ερντογάν στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα. «Ο κόσμος ξέρει πόσο άβολα νιώθω με τα υψηλά επιτόκια. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ των επιτοκίων. Δεν ήμουν σήμερα και δεν θα είμαι αύριο», ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
Σύμφωνα με την Sabah, ο Νεμπάτι, υποστηρικτής της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι οι «χειριστικές επιθέσεις» στην τουρκική λίρα δεν πρόκειται να αφήσουν μόνιμη ζημιά. Επιχειρηματίας στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις και διδακτορικό στη δημόσια διοίκηση, ο Νεμπατί έχει εκλεγεί στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP).
Από το 2019, ο Τούρκος πρόεδρος έχει απομακρύνει τρεις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας που αντιτάχθηκαν στην επιθυμία του για χαμηλότερα επιτόκια. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.
Καθημερινά, η οικονομική κρίση στην γείτονα γίνεται ολοένα και πιο έντονη, η λίρα διολισθαίνει συνεχώς, ο πληθωρισμός καλπάζει κι όμως ο τούρκος πρόεδρος επιμένει στα χαμηλά επιτόκια. Την ίδια στιγμή, οι αναλύσεις επιμένουν ότι η μοναδική λύση είναι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον στο 20%, από 15% σήμερα και η ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών capital controls (κεφαλαιακοί περιορισμοί υπάρχουν και σήμερα). Εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει ρότα ο Ερντογάν, θα αναγκαστεί σύντομα να εφαρμόσει μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως τη διανομή τροφίμων με το δελτίο και περιορισμούς στις εξαγωγές, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αγαθών.
Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Capital Economics ανέφερε ότι οι περισσότεροι πελάτες της ρωτούν αν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας θα οδηγήσει σε κρατική χρεοκοπία την Τουρκία, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο μία νομισματική κρίση να ακολουθείται από στάση πληρωμών. Διότι το χρέος σε ξένο νόμισμα αυξάνεται σε όρους εγχώριου νομίσματος με την υποτίμηση κι έτσι αυξάνεται και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, οδηγώντας στην ανάγκη αναδιάρθρωσης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ