Κοσμος

Τζακ Ντόρσεϊ: Tι φέρνει η παραίτηση του «ερημίτη» Mr Τwitter;

«Βαρύ» φορτίο η αντικατάσταση του ιδρυτή

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Τζακ Ντόρσεϊ άφησε το Twitter και διάλεξε για αντικαταστάτη του κάποιον που λατρεύουν να βλέπουν οι επενδυτές -κάτι που δεν ίσχυε με εκείνον.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ, ο ιδρυτής του Twitter, προστέθηκε στη λίστα της γενιάς των ιδρυτών τεχνολογικών κολοσσών που αποφάσισαν να δώσουν σε άλλα χέρια τη σκυτάλη και να κάνουν κάτι άλλο με τη ζωή τους. 

Υπενθυμίζεται ότι το Twitter είχε ιδρυθεί το 2006 από τον Τζακ Ντόρσεϊ , τον Νόαχ Γκλας, τον Μπιζ Στόουν και τον Έβαν Γουίλιαμς.

Το 2013 έφθασε να συγκαταλέγεται στα 10 πιο επισκέψιμα sites παγκοσμίως, ενώ από πολλούς είχε χαρακτηριστεί ως «το SMS του Διαδικτύου». Αφότου ίδρυσε το Twitter, εκδιώχθηκε από τη θέση του CEO δύο χρόνια αργότερα, αλλά επέστρεψε το 2015, έχοντας «στήσει» και την δεύτερη εταιρεία του, την Square.

Τότε μάλιστα, η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter, Ντικ Κοστόλο και η «ξαφνική» επαναφορά του Ντόρσεϊ είχε προκαλέσει πολλά ερωτήματα στους κύκλους των αγορών. Την ίδια περίοδο η απόφαση του τελευταίου να δώσει στους υπαλλήλους το ένα τρίτο των μετοχών της εταιρείας που είχε στην κατοχή του, ενώ προηγουμένως είχε ανακοινώσει την απόλυση του 8% του προσωπικού του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, είχε φουντώσει τη φημολογία «ότι κάτι τρέχει». 

«Στόχος είναι να «επανεπενδύσουμε απευθείας στους δικούς μας ανθρώπους. Προτιμώ να έχω ένα μικρότερο κομμάτι σε κάτι μεγάλο, παρά ένα μεγαλύτερο σε κάτι μικρό. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε το Twitter μεγάλο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. 

Oι συγκεκριμένες κινήσεις, απογοήτευσαν και εξόργισαν τους επενδυτές, ενώ μεταφράστηκαν σε ιστορικό χαμηλό των μετοχών του Twitter τον Αύγουστο του 2015,  με την μετοχή να βουτά  κάτω από τα 26 δολάρια το «κομμάτι».

Στο παρελθόν ο Mr Twitter είχε βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Πότε για τον αινιγματικό αριθμό που πόσταρε στο Twitter, πότε γιατί αποφάσισε να ορίσει την 19η Ιουνίου αργία. Στις αρχές Οκτωβρίου και το Facebook να έχει «κρασάρει», ο Mr. Twitter ρώτησε «πόσο κάνει» να το αγοράσει.

Σε κάθε περίπτωση ο Τζακ Ντόρσεϊ, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος του Twitter, αποτελεί μια από τις πιο εκκεντρικές φιγούρες στη Σίλικον Βάλεϊ. Τις περισσότερες φορές ο Mr Twitter επέλεξε να πορευτεί με βάση τη δική του προσωπική φιλοσοφία. Εκκεντρικός, χίπης, σοβαρός, εργατικός και ιδεολόγος.

Στο «μάτι» της Wall Street

Το στυλ και ο τρόπος του είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που ο μέτοχος της Twitter, Elliott Management, έχει ζητήσει εδώ και καιρό την αντικατάσταση του στη θέση του CEO (συγκεκριμένα από το 2020), πριν μάλιστα η επενδυτική εταιρεία φθάσει σε συμφωνία με τη διοίκηση της Twitter.

O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Elliott Management, επενδυτής Πολ Σίνγκερ, είχε αναρωτηθεί κατά πόσον ο Ντόρσεϊ μπορούσε να τρέχει ταυτόχρονα δύο εισηγμένες εταιρείες, καλώντας τον τελευταίο να επιλέξει τη μία θέση και να εγκαταλείψει την άλλη.

Ο Σίνγκερ, που ίδρυσε την Elliott Management το 1977, είναι ένας από τους πιο αξιοσέβαστους επενδυτές της Wall Street - αλλά και από αυτούς που πρέπει να φοβάται κανείς. Στο παρελθόν, τα έχει βάλει ακόμη και με ολόκληρες χώρες, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την πολυετή «εκστρατεία» του κατά της Αργεντινής ώστε η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της.

Ο αντικαταστάτης

Ο αντικαταστάτης του, Parag Agrawal, θα πρέπει να πραγματοποιήσει τους εξαιρετικά φιλόδοξους εσωτερικούς στόχους της Twitter. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες ότι στοχεύει να έχει 315 εκατ. εγγεγραμένους ενεργούς χρήστες μέχρι το τέλος του 2023 και να έχει υπερδιπλασιάσει τον ετήσιο τζίρο της μέχρι τότε.

Παράλληλα όμως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρίες των social mediα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούνται ευρέως για την ενίσχυση των παροτρύνσεων για βία και την εξάπλωση της παραπληροφόρησης που συνέβαλε σε γεγόνοτα όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο.

Όπως γράφει το Reuters, μόνο ο Τζακ Ντόρσεϊ, επικεφαλής του Twitter, απάντησε «ναι» στην ερώτηση αυτή, μα είπε ότι το «ευρύτερο οικοσύστημα» πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Κάποιοι ζητούν κατάργηση ή αναθεώρηση της αποκαλούμενης Section 230, που προστατεύει τις online πλατφόρμες από την ευθύνη για το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες- κάτι που ζητούν τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικανοί.

Και ο Ντόρσεϊ;

Ο Ντόρσει είναι υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων και έχει πει ότι ελπίζει το bitcoin να φέρει την παγκόσμια ειρήνη. Για τον λόγο αυτό έχει έτοιμη από το 2009 την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών, Square που σήμερα αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι σίγουρο ότι αυτή θα είναι η κύρια του δραστηριότητα πια. 

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ντόρσεϊ έγραψε σε μια σειρά από tweets ότι η Square θα ξεκινήσει τη νέα επιχείρηση για να διευκολύνει την προσφορά μη δεσμευμένων, αποκεντρωμένων οικονομικών υπηρεσιών. Τον ίδιο μήνα εμφανίστηκε σε πάνελ μαζί με τον Ίλον Μασκ και την Κάθι Γουντ της Art Invest, όπου είπε ότι αγαπά την κοινότητα του bitcoin γιατί είναι «πολύ παράξενη». 

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο έχω μία καριέρα είναι γιατί έμαθα τόσο πολλά από ανθρώπους όπως αυτούς που χτίζουν το bitcoin σήμερα», ομολόγησε. 

Τον Απρίλιο του 2020, ο Ντόρσει ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού fund που στόχο είχε να συνεισφέρει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας. Τότε, είπε ότι θα δώσει 1 δισ. δολάρια από τις μετοχές της Square που κατείχε ή περίπου το 28% της περιουσίας του τον καιρό εκείνο. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις