Κοσμος

Ζοζεφίν Μπέικερ: Η πρώτη μαύρη γυναίκα στο Γαλλικό Πάνθεον

Θεωρείται η κύρια φορέας του αμερικανικού πολιτισμού που εξήχθη στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζοζεφίν Μπέικερ: Η πρώτη μαύρη γυναίκα στο Πάνθεον
Ζοζεφίν Μπέικερ © ΕPA Pool

H Zoζεφίν Μπέικερ γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμάται με τη συμβολική είσοδό της στο Πάνθεον μετά από απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Μετά από απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν τιμάται με τη συμβολική είσοδό της στο Πάνθεον η πρώτη μαύρη γυναίκα. Πρόκειται για την αμερικανίδα χορεύτρια και τραγουδίστρια, αλλά και αντιστασική Ζοζεφίν Μπέικερ.

Της απόφασης Μακρόν για την Ζοζεφίν Μπέικερ προηγήθηκε ψήφισμα με 38.000 υπογραφές για την είσοδο της καλλιτέχνιδας στο Πάνθεον. Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ήταν η πρώτη μαύρη διεθνής σταρ, μούσα των κυβιστών, αντιστασιακή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στον γαλλικό στρατό, αγωνίστρια στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ για τα πολιτικά δικαιώματα».

Μόλις πέντε γυναίκες έχουν ταφεί στο μαυσωλείο Πάνθεον στο Παρίσι όπου βρίσκονται οι σοροί 80 κορυφαίων προσωπικοτήτων της γαλλικής πολιτικής, του πολιτισμού και της επιστήμης.

H είσοδος της Aμερικανίδας καλλιτέχνιδας θα είναι συμβολική, μιας και η οικογένειά της απέρριψε την εκταφή της από το νεκροταφείο του Μονακό, και έτσι στο Πάνθεον θα μεταφερθεί μόνο χώμα από τις τρεις «πατρίδες» της Ζοζεφίν Μπέκερ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Μονακό, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κενοτάφιο:

«Η επιλογή του ποιος θα ταφεί και ποιος όχι σχετίζεται με την κοινωνική του προσφορά. Δεν είναι μόνο η αριστεία, η διάκριση σε ένα συγκεκριμένο τομέα, αλλά η προσφορά στους άλλους. Για τον συγγραφέα Βίκτορ Ουγκό ήταν όσα κατάφερε με το βιβλίο του «Οι Άθλιοι». Για την επιστήμονα και νομπελίστα Φυσικής Μαρί Κιουρί ήταν όσα έκανε για την επιστήμη, αλλά και το γυναικείο κίνημα», αναφέρει ο Νταβίντ Μαντέκ επικεφαλής του μαυσωλείου.

 

Ο μύθος της Ζόζεφιν Μπέικερ 

Η Φρίντα Τζοζεφίν ΜακΝτόναλντ γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1906 στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι. Ξεκίνησε το 1919 τις περιοδείες στην Αμερική με μπάντες και ορχήστρες, τραγουδώντας και παρουσιάζοντας κωμικά σκετσάκια. 

Κατά την πρώιμη καριέρα της, η Μπέικερ έγινε γνωστή ως χορεύτρια και ήταν μεταξύ των καλλιτεχνών που βρέθηκαν στο εξώφυλλο των γαλλικών περιοδικών του Folies Bergère στο Παρίσι. Η εμφάνισή της στο περιοδικό Un vent de folie το 1927 προκάλεσε αίσθηση στο Παρίσι. Τα ρούχα της, που αποτελούνταν από μια κοντή φούστα με χειροποίητες μπανάνες και ένα κολιέ με χάντρες, έγιναν σύμβολο την δεκαετία του 1920.

Αργότερα έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή που πρωταγωνίστησε σε μια μεγάλη αμερικανική κινηματογραφική ταινία (Zouzou, 1934) και που έγινε η κύρια σταρ σε ένα από τα φημισμένα αμερικανικά music halls.

Από την Μπέικερ που πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες και έγινε αντικείμενο λατρείας ζωγράφων, ποιητών, ηθοποιών, εμπνέονταν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Πάμπλο Πικάσο, Σκοτ Φιτζέραλντ, Κριστιάν Ντιόρ. Ορισμένοι εξ' αυτών την χαρακτήρισαν ως “Black Venus”, "Black Pearl", "Bronze Venus" και "Creole Goddess"

Η Ζοζεφίν Μπέικερ θεωρείται η κύρια φορέας του αμερικανικού πολιτισμού που εξήχθη στην Ευρώπη. Ήταν ακόμα εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, πληροφοριοδότης για λογαριασμό της γαλλικής αντίστασης κατά των Ναζί και ακτιβίστρια φυσικά κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε πολλά παράσημα για τη δράση της κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ μετά τον θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τής προσφέρθηκε ανεπίσημη θέση στο αμερικανικό κίνημα για την ισότητα, την οποία δεν δέχθηκε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.