Κοσμος

Βρετανία και Γαλλία στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου

Εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν πάλι στο Καλαί με σκοπό να περάσουν τη Μάγχη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία και Γαλλία στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου
Μπόρις Τζόνσον και Εμανουέλ Μακρόν © Christopher Furlong / Getty Images / ideal Image

Με αφορμή το μεταναστευτικό Βρετανία και Γαλλία είναι στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου μετά το ναυάγιο με μετανάστες στη Μάγχη.

Μετά τη διένεξη γύρω από τις άδειες αλιείας στα ύδατα μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας -η Βρετανία αρνείται να παραχωρήσει 140 άδειες- το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει επιδεινωθεί: 27 μετανάστες ναυάγησαν την περασμένη εβδομάδα διασχίζοντας τη Μάγχη και οι δύο κυβερνήσεις φαίνεται ότι επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη.

Ενώ οι Γάλλοι ψαράδες μπλόκαραν τα φέρι που έρχονταν από τη Βρετανία στο Σαν Μαλό, στο  νορμανδικό νησάκι Ουιστράμ και στο Καλαί, οι βρετανικές αρχές περιέσωσαν 31 μετανάστες από τα παγωμένα νερά του Στενού. Ο Μπόρις Τζόνσον, σε μήνυμά του στον Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι οι γαλλικές αρχές «κάνουν ό,τι μπορούν να για μη συμβαίνουν ανθρώπινα δράματα» και ζήτησε να σταματήσει το blame game. Όμως, τα δεδομένα στις δύο όχθες της Μάγχης διαφέρουν: οι Βρετανοί λένε ότι μέσα στο 2021 προσπάθησαν να φτάσουν στη Βρετανία 20.000 άτομα ενώ το 2020, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ο αριθμός κυμαινόταν γύρω στις  8.500. Ο Εμανουέλ Μακρόν απαντά ότι οι γαλλικές αρχές εμπόδισαν 47.000 παράτυπους μετανάστες να μεταβούν στη Βρετανία και ότι το λιμενικό έσωσε 7.800 άτομα που θαλασσοδέρνονταν. 

Έτσι κι αλλιώς, οι βάρκες των διακινητών δεν λαμβάνουν υπόψη την κακοκαιρία και παρότι ο χειμώνας έχει ενσκήψει τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία, η κινητικότητα είναι ακόμα πολύ μεγάλη. Οφείλεται κυρίως στην κουρδική μαφία η οποία χρεώνει 4.000 το ταξίδι από τη Γαλλία στην Αγγλία, στρατολογώντας διακινητές μέσω Facebook. Οι βάρκες ξεκινούν από πολλά σημεία των γαλλικών ακτών σε μια απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων. Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν τους πόρους για να παρακολουθούν όλες τις παραλίες της Νορμανδίας, της Βρετάνης και της Βόρειας Θάλασσας αλλά ο υπουργός εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαρέν, σε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Πράιτι Πέιτελ και τους υπουργούς εσωτερικών του Βελγίου, της Ολλανδίας και τη Γερμανίας, υποσχέθηκε να ανακόψει τις οδούς των διακινητών. Όσο για τον Μπόρις Τζόνσον, πρότεινε μέσω Twitter, διμερή συμφωνία Βρετανίας-Γαλλίας όπως εκείνη της Ισπανίας με το Μαρόκο: μόλις κάποιος μετανάστης φτάνει στην Αγγλία να τον ξαναστέλνουν πίσω στη Γαλλία χωρίς να εξετάζουν την αίτησή του για άσυλο. «Ένας τέτοιος αυτοματισμός θα αποθαρρύνει τους διακινητές και τις εγκληματικές συμμορίες,» κατέληγε στην ανάρτησή του ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Μακρόν αντέδρασε έντονα λέγοντας σε επίσημο δελτίο Τύπου της προεδρίας ότι δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά προτάσεις που διατυπώνονται με tweet και πρόσθεσε ότι θα περιμένει τις προτάσεις των υπουργών εσωτερικών. Επίσης, θα θέσει το ζήτημα στην ΕΕ εφόσον τον Ιανουάριο ξεκινά η γαλλική προεδρία.

Οι μετανάστες που προσπαθούν να πάνε στη Βρετανία έχουν ήδη κάποια σχέση με τη χώρα, ξέρουν αγγλικά και τη βλέπουν σαν το Ελντοράντο: πρόκειται κυρίως για Ιρανούς, Ιρακινούς, Σύρους και Σουδανούς. Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία Ξαβιέ Μπερτράν είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι η βρετανική πολιτική ανοιχτών συνόρων έχει δημιουργήσει αυτά τα μεταναστευτικά κύματα: «αν οι Βρετανοί δεν τους δέχονταν επί τόσα πολλά χρόνια δεν θα συγκεντρώνονταν στις γαλλικές ακτές για να περάσουν απέναντι στη Βρετανία,» είπε ο Μπερτράν ο οποίος ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει στάση και να εφαρμόσει τον ήδη υπάρχοντα νόμο σχετικά με τους διακινητές. 

Στη Γαλλία από την αρχή του 2021 έχουν συλληφθεί 1.552 διακινητές και έχουν εξαρθρωθεί 44 δίκτυα.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.