Παρίσι - Μπατακλάν: H δίκη των τζιχαντιστών
Στη δίκη για την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015, αποκαλύπτεται το δρομολόγιο των τζιχαντιστών από τη Συρία, την Τουρκία και την Ελλάδα
Αντέλ Χαντάντι - Μοχάμετ Ουσμάν: Οι απολογίες των τζιχαντιστών της επίθεσης στο μουσικό κέντρο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου 2015.
Η δίκη των τζιχαντιστών κομάντος που επετέθησαν στο Στάδιο της Γαλλίας και στο μουσικό κέντρο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου 2015 επικεντρώνεται αυτές τις μέρες στον Aλγερινό Αντέλ Χαντάντι και στον Πακιστανό Μοχάμετ Ουσμάν. Η δίκη έχει ξεκινήσει πριν από δύο μήνες στο Παρίσι και εκτυλίσσεται σε χαμηλούς τόνους.
Η πρώτη συνάντηση των δύο κατηγορουμένων φαίνεται ότι έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Ράκα, τη συριακή πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ουσμάν πήγε στην Τουρκία με τα πόδια μέσω του Ιράν: στην Γκαζιαντέπ, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα φαίνεται ότι έγινε μέλος του ISIS και στη συνέχεια μεταφέρθηκε, άθελά του όπως είπε στη δίκη, στη Φαλούτζα του Ιράκ. Ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε μέρος σε στρατιωτική εκπαίδευση αλλά ότι στη Φαλούτζα περνούσε τις μέρες του μελετώντας θρησκευτικά κείμενα. Για το ISIS είπε ότι εφάρμοζε «το σωστό Ισλάμ», ένα Ισλάμ «που λειτουργούσε» με τις κατάλληλες τιμωρίες για τη μοιχεία, την ομοφυλοφιλία και τη βλασφημία. «Τους ομοφυλόφιλους τους πετούσαν από τον έκτο όροφο στο κενό και έκοβαν τα χέρια των κλεφτών: βρήκα όλη την αγνότητα του Ισλάμ» είπε την περασμένη εβδομάδα ο Ουσμάν. Σε βίντεο των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ο Ουσμάν φαίνεται να παίρνει μέρος στη μάχη του Αλ-Ανμπάρ, στην ιρακινή επαρχία γύρω από το Ραμάντι και τον βλέπουμε επί έξι λεπτά, ανάμεσα σε άλλους άνδρες του ISIS, να ζητωκραυγάζει για τη «νίκη» στο τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου 2015. Στο εν λόγω βίντεο το πλήθος κραδαίνει καλάσνικοφ και κραυγάζει ευχαριστίες στον Αλλάχ. Ο Ουσμάν εξήγησε την παρουσία του στο οπτικοακουστικό αυτό ντοκουμέντο λέγοντας ότι πήγε στη Συρία τον Αύγουστο του 2015 και ότι δεν ήταν ένοπλος – ωστόσο, το βίντεο γυρίστηκε τον Μάιο εκείνης της χρονιάς και δείχνει τον Ουσμάν να σηκώνει ψηλά το όπλο του.
Ο Αντέλ Χαντάντι είπε ότι τον είχε συγκινήσει η κατάσταση στη Συρία αλλά στην απολογία του δεν έκανε λόγο για θρησκευτικές αναζητήσεις όπως ο Ουσμάν. Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Χαντάντι πήγε από την Αλγερία στην Τουρκία με πτήση Αλγέρι-Ρώμη-Ισταμπούλ. Έμεινε μερικές μέρες στην Ιστανμπούλ και στη συνέχεια πήγε, όπως ο Ουσμάν, στην Γκαζαντιέπ όπου τον στρατολόγησε στο ISIS κάποιος ονόματι Άμπου Άλι με τον οποίον μετέβη στη Συρία. Φωτογραφία των αμερικανικών υπηρεσιών τον δείχνει να ποζάρει κρατώντας το όπλο του κάτω από το λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.
Οι δύο άνδρες, που συναντήθηκαν στη Ράκα, συγκατοικούσαν με δύο άλλους, δύο Ιρακινούς που αυτοκτόνησαν στο τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου. Στη Ράκα αποφασίστηκε η επιχείρηση στη Γαλλία και το δρομολόγιο των κομάντος με ψεύτικα συριακά διαβατήρια από τη Ράκα στο Χαλέπι και έπειτα στην Τουρκία: οι τέσσερις έφτασαν στο Ιζμίρ μέσω Κίλις, Γκαζιαντέπ και Άντανα στις 2 Οκτωβρίου 2015. Στο Ιζμίρ συνάντησαν τον Ουσάμα Άταρ ο οποίος τούς πέρασε στο Αιγαίο με βάρκα: στο Φαρμακονήσι, κοντά στη Λέρο, οι ελληνικές αρχές τούς περιμάζεψαν και τους κατέγραψαν ως μετανάστες. Οι Ιρακινοί έφυγαν από την Ελλάδα με προορισμό τη Γαλλία, αλλά καθώς οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν ότι τα διαβατήρια του Ουσμάν και του Χαντάντι ήταν ψεύτικα, τους απομόνωσαν σε κρατητήριο της Κω απ’ όπου ωστόσο τους άφησαν ελεύθερους στις 28 Οκτωβρίου, με άγνωστο σκεπτικό. Οι δύο κομάντος πήραν το καράβι για την Αθήνα και, τη μεθεπόμενη των γεγονότων της 13 Νοεμβρίου βρέθηκαν σε κέντρο προσφύγων στην Αυστρία. Η αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει τι εκτυλίχθηκε από τη στιγμή που έφτασαν στην Αθήνα με το φέρι-μποτ μέχρι τη στιγμή που καταγράφτηκαν στο κέντρο προσφύγων του Ζάλτσμπουργκ: τα ονόματα των νεκρών Ιρακινών συνδέονται με εκείνα του Ουσμάν και του Χαντάντι. Ο Ουσμάν και ο Χαντάντι συνελήφθησαν τελικά στις 10 Δεκεμβρίου στο Ζάλτσμπουργκ μετά από ανάλυση των μηνυμάτων τους στο Instagram. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι Ουσμάν και Χαντάντι πήγαν από την Αθήνα στο Παρίσι οδικώς μέχρι τη Σλοβενία και στη συνέχεια πήραν αεροπλάνο, ενώ αμέσως μετά τα αιματηρά επεισόδια πήραν πτήση για το Ζάλτσμπουργκ.
Η δίκη των τζιχαντιστών στο Παρίσι θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστυνομία ερευνά αν οι σοροί κλάπηκαν ή δωρήθηκαν από τους συγγενείς
Οι 87 επιβάτες και τα 4 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια
Ποια είναι η 52χρονη που αναλαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας
Ένοπλη επίθεση δέχτηκε στη μέση του δρόμου ο 46χρονος Ερσίν Ακά
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση - Άδεια τα κέντρα κράτησης για πάνω από ένα μήνα
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο
«Η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται υπολείμματα τέτοιου πυραύλου», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος
Μέσω εταιρείας που συνδέεται με τους Χούθι
Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί ότι θα απαντήσει στην ισραηλινή επιθετικότητα
Η ποσότητα των κερμάτων θα φτάσει τους 3.600 τόνους ή 181 φορτηγά
Πώς η έρευνα για μια αγνοούμενη 24χρονη μετατράπηκε σε έρευνα για ανθρωποκτονία και αποκάλυψε δυο ακόμη δολοφονίες
«Η φωνή των Αφγανών γυναικών θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η νεαρή ακτιβίστρια
Ένα νέο ντοκιμαντέρ ενοχοποιεί τον διάσημο ράπερ
Σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης, απαντάει ο Μπάιντεν
Πλημμύρισαν σπίτια - Διασώσεις πολιτών
Η πρώτη επίθεση στα νότια της χώρας από την 23η Σεπτεμβρίου
Λογοκρισία και διώξεις σε δασκάλους που κάνουν λόγο για «συστημικό ρατσισμό»
Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατό της - Οργή και πόνος από την οικογένειά της
Πώς επηρεάζει η εκλογή του την Ευρώπη, τις διεθνείς σχέσεις και τις ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.