- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει μέτρα και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθώς κρούσματα της παραλλαγής από την Μποτσουάνα εντοπίζονται σε περισσότερες χώρες.
Η μετάλλαξη Όμικρον, το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα, συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη. Μεταξύ άλλων η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε στην Αυστραλία.
Στην Αυστρία βρέθηκε ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης από την Μποτσουάνα. Πρόκειται για μία ακόμη χώρα στην Ευρώπη, όπου εντοπίζεται το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο και έχει προκαλέσει συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ολοένα και περισσότερες χώρες ενεργοποιούν μέτρα (αναμεσά τους και η Ελλάδα) και επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωσή της. Ειδικοί, πάντως, κρατούν μικρό «καλάθι», επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σκηνικό με τη μετάλλαξη Δέλτα που ξεκίνησε από την Ινδία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Η μετάλλαξη Όμικρον έφθασε στην Αυστραλία - Τα πρώτα κρούσματα
Το Υπουργείο Υγείας της πιο πολυπληθούς πολιτείας της Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 ότι δύο ταξιδιώτες που έφτασαν χθες Σάββατο στο Σίδνεϊ από το νότιο τμήμα της Αφρικής βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον.
Και οι δύο ήταν ασυμπτωματικοί, πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις αρχές. Άλλοι 12 επιβάτες της ίδιας πτήσης που επίσης προέρχονται από το νότιο τμήμα της Αφρικής, μπήκαν σε απομόνωση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διαγνωστεί με Covid-19, ενώ οι συνολικά 260 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος (επιβάτες και πλήρωμα) έχουν λάβει εντολή να αυτοαπομονωθούν.
Οι χώρες που έχουν κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον
Τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Αυστραλία αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ίσως αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί. Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει βγει εκτός Αφρικής και ήδη έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ, ενώ οι αρχές στην Αυστρία εξετάζουν ύποπτο κρούσμα.
Ειδικότερα, οι αρχές της Βαυαρίας στη Γερμανία ανακοίνωσαν δύο κρούσματα του στελέχους Όμικρον. Στην Ιταλία το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επεσήμανε ότι ένα κρούσμα του νέου στελέχους εντοπίστηκε στο Μιλάνο σε ένα πρόσωπο που επέστρεψε από τη Μοζαμβίκη.
Το νέο αυτό στέλεχος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «στέλεχος ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως καθώς ενδέχεται:
- Να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και
- να παρατείνει την πανδημία Covid-19, η οποία διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.
Η παραλλαγή Όμικρον θεωρείται πιο μεταδοτική από προηγούμενες, αν και οι εδικοί ακόμη δεν γνωρίζουν αν προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια νόσηση σε σχέση με άλλα στελέχη. Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει ή σχεδιάζουν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής.
Το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του - Φόβος για τη μετάλλαξη Όμικρον
Υιοθετώντας τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι στιγμής από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη, το Ισραήλ κλείνει τα σύνορά του σε αλλοδαπούς. Παράλληλα, επαναφέρει σε λειτουργία μια τεχνολογία παρακολούθησης των προσώπων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον στη χώρα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα ισχύει για 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον.
Τα μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του πλανήτη
Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε χθες τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς επισημαίνοντας ότι είναι άδικοι και πιθανόν θα βλάψουν την οικονομία της. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τιμωρείται για την επιστημονική της ικανότητα να εντοπίσει έγκαιρα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.
Στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον τα οποία σχετίζονταν με ταξίδια στο νότιο τμήμα της Αφρικής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για όσους εισέρχονται στη χώρα.
Αν και οι επιδημιολόγοι λένε πως ίσως είναι αργά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλές χώρες -όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, τα κράτη της ΕΕ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη- έχουν ανακοινώσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς για τα κράτη της νότιας Αφρικής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες Γκατέλ δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες «δυσανάλογα».
«Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μολυσματικό ή ότι ξεφεύγει από την ανοσία των εμβολίων. (Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί) επηρεάζουν την οικονομία και την ευημερία των πολιτών» επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο (27/11).
Η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε σε μια χρονική περίοδο που πολλές χώρες στην Ευρώπη είναι ήδη αντιμέτωπες με «έκρηξη» στα νέα κρούσματα κορωνοϊού, με κάποιες από αυτές να έχουν επαναφέρει περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας. Χαρακτηριστική περίπτωση η Αυστρία που βρίσκεται σε lockdown.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα για τη μετάλλαξη Όμικρον πέντε Έλληνες σε ξενοδοχείο στα νότια προάστια της Αττικής.
Η μετάλλαξη Όμικρον και οι ανισότητες με τα εμβόλια
Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έφερε ξανά στο προσκήνιο τις τεράστιες ανισότητες στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Την ώρα που πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να χορηγούν στους κατοίκους τους τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου, λιγότερο από το 7% των κατοίκων των χωρών με χαμηλό εισόδημα έχει λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ο Σεθ Μπέρκλι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μηχανισμού GAVI ο οποίος μαζί με τον ΠΟΥ έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία COVAX με στόχο να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων της Covid-19, δήλωσε ότι η πρόσβαση στα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορvνοϊού.
«Αν και πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το Όμικρον, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για όσο διάστημα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης δεν έχει εμβολιαστεί θα εμφανίζονται παραλλαγμένα στελέχη και η πανδημία θα συνεχίσει να παρατείνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον μέχρι στιγμής.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις