Κοσμος

Η πανδημία στην ΕΕ και στη Βρετανία

Αν και σε μερικές χώρες αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19, η Βρετανία δείχνει απόλυτη ψυχραιμία: business as usual

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πορεία του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν αναφέρεται καθόλου στην πανδημία.

Σκουραίνουν τα πράγματα στην Ευρώπη. Η Σλοβακία και η Αυστρία έχουν τα περισσότερα κρούσματα αλλά και η ψύχραιμη Βρετανία έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της ΕΕ. Καθώς τα ποσοστά μόλυνσης από τον Covid αυξήθηκαν ξανά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε αυτή την εβδομάδα για «σύννεφα καταιγίδας» που συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου προσθέτοντας ότι «δεν είναι σαφές πότε ή πόσο άσχημα θα σκάσει τελευταίο κύμα στις ακτές μας».

Η κατάσταση σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα σε εκείνα με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, είναι πράγματι δραματική: στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στην Αυστρία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτοξεύονται. Στη Βρετανία, επικρατεί το βρετανικό φλέγμα: ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα ΜΜΕ μιλούν πολύ για την πορεία της πανδημίας. Πράγματι, αν και σύμφωνα με τα στοιχεία του OurWorldInData, τις τελευταίες εβδομάδες, από μόλις 110 νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο ανθρώπους την ημέρα, τους τελευταίους δύο μήνες κυμαίνονται γύρω στα 550. Η αύξηση είναι ξεκάθαρη, αλλά τα κρούσματα δεν είναι πολλά σε απόλυτους αριθμούς. Βεβαίως πρέπει να ληφθεί ότι μιλάμε μόνο για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα: λόγω περιορισμένων τεστ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των λοιμώξεων.

Παρατηρείται διαφορά ψυχοσύνθεσης: η Άνγκελα Μέρκελ περιγράφει την κατάσταση στη Γερμανία «δραματική» με 536 κρούσματα ανά εκατομμύριο, ένα ποσοστό μόλυνσης είναι χαμηλότερο από τη Βρετανίας που έφτασε τις τελευταίες μέρες τα 581. Όσο για τη Σλοβακία και τη Σλοβενία έχουν μέσους όρους επτά ημερών 1.643 και 1.581 ανά εκατομμύριο αντιστοίχως: αν είναι δραματική η κατάσταση στη Γερμανία τι είναι σ’ αυτές τις δύο χώρες, ή στην Αυστρία που, απ’ ό,τι φαίνεται είναι η λιγότερο εμβολιασμένη χώρα; Στην Αυστρία έχει εμβολιαστεί μόνο το 64% του συνολικού πληθυσμού με αποτέλεσμα 1.395 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Κροατία, το Βέλγιο, την Τσεχία και η Ολλανδία έχουν άνω των 1.000 κρουσμάτων ημερησίως, ανά εκατομμύριο. Έπονται άλλα μέλη της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ποσοστά μόλυνσης υψηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία με 95 δεν παρουσιάζουν προς το παρόν ανησυχητικά νούμερα, ενώ η Πορτογαλία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία τα πάνε θαυμάσια. Τέλος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία που ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο, τώρα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Ο ΠΟΥ έχει πει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι η ευρωπαϊκή περιοχή 53 χωρών του βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας και κανείς δεν γνωρίζει αν οι χώρες που μέχρι στιγμής έχουν διατηρήσει χαμηλά ποσοστά μολύνσεων θα συνεχίσουν σ’ αυτόν τον καλό δρόμο. Πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν αναφέρεται καθόλου στην πανδημία και ζει τη ζωή της business as usual.