Κοσμος

Βίαιες διαδηλώσεις στη Γουαδελούπη κατά των υγειονομικών μέτρων

Φασαρίες στον παράδεισο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βίαιες διαδηλώσεις στον παραδεισένιο γαλλικό νομό της Γουαδελούπης εναντίον των υγειονομικών μέτρων

Οι μητροπολιτικές αρχές έστειλαν αστυνομική ενίσχυση στο νησί Γουαδελούπη της Καραϊβικής μετά από μια εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων για τους περιορισμούς του κορωνοϊού. Οι κάτοικοι των νησιών φαίνονται εξοργισμένοι επειδή το Παρίσι ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε όλη τη γαλλική επικράτεια υποχρεώνονται να εμβολιαστούν κατά του Covid. Αυτό πυροδότησε διαδηλώσεις που κατέληξαν σε εμπρησμούς και λεηλασίες καταστημάτων και φαρμακείων, καθώς και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Καθώς υπάρχουν αναφορές ότι ταραχοποιοί εισέβαλαν σε αποθήκη όπλων στην παραλιακή πρωτεύουσα Pointe-à-Pitre και έκλεψαν τουφέκια, ο δήμαρχος Harry Durimel (από το κόμμα των Πρασίνων) δήλωσε φανερά ανήσυχος στο ραδιόφωνο FranceInfo: «δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσουν όλα αυτά». Οι αρχές του νησιού επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από το σούρουπο μέχρι σήμερα το πρωί (Τρίτη). Χθες, η αστυνομία συνέλαβε 38 άτομα που λεηλατούσαν και βανδάλιζαν καταστήματα ενώ είχαν αρχίσει να διαλύουν οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Ο συνταγματάρχης Jean Pierre, επικεφαλής της χωροφυλακής στο Pointe-à-Pitre, είπε ότι οι διαδηλωτές πυροβόλησαν κατά των δυνάμεων ασφαλείας και των πυροσβεστών και κατηγόρησε γι’ αυτά τα περιστατικά «οργανωμένες συμμορίες». Πρόσθεσε επίσης ότι οι εμβολιασμένοι στη Γουαδελούπη, το 35% του πληθυσμού, «δεν τολμούν να ομολογήσουν ότι έκαναν το εμβόλιο διότι τους απομονώνουν κοινωνικά θεωρώντας τους προδότες και "πρόβατα".»

Στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Gabriel Attal περιέγραψε την κατάσταση στο νησί ως «απαράδεκτη κατάσταση» και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σκληρή απάντηση στη «μικρή μειονότητα » που εμπλέκεται στη βία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συμβαίνουν τέτοιες ασχημές σε εθνικό έδαφος», είπε ο Attal. Όσο για τον Olivier Serva, βουλευτής Γουαδελούπης του κόμματος REM του Emmanuel Macron, δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στο νησί ήταν «σχεδόν εξεγερσιακή» κι ότι η αντίθεση στους κανονισμούς για το εμβόλιο και τον Covid δείχνει την αποδυνάμωση της κρατικής εξουσίας» στο νησί. Αλλά το μεγαλύτερο συνδικάτο στη Γουαδελούπη, το UGTG, το οποίο είχε καλέσει το 2006 και το 2007 σε μαζικές απεργία, σήμερα προτρέπει τους κατοίκους σε περισσότερες διαδηλώσεις. Από την άλλη πλευρά το συνδικάτο των ιατρών κάνει έκκληση για ψυχραιμία, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας είναι «εύθραυστο» και καταδικάζοντας τα άτομα που εμποδίζουν τους ασθενείς να εμβολιαστούν και τους υγειονομικούς να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους».

Υπάρχουν φόβοι ότι η βία μπορεί να εξαπλωθεί. Στο γειτονικό νησί της Μαρτινίκας, όπου οι επικεφαλής των συνδικάτων κήρυξαν γενική απεργία.

Τον Σεπτέμβριο η Γαλλία κατέστησε υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους κατ' οίκον φροντιστές, το προσωπικό μεταφοράς, τους φοιτητές ιατρικής, τους πυροσβέστες και όλο το προσωπικό που συνδέεται με αυτές τις υπηρεσίες να κάνουν το εμβόλιο κατά του Covid. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, λίγο λιγότερο από το 90% του ενήλικου πληθυσμού της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των υπερπόντιων εδαφών, έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι 40,3% στη Γουαδελούπη και 41% στη Μαρτινίκα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα πρόσφατα αρνητικό τεστ για Covid είναι απαραίτητο σε εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια στη Γαλλία. Τα δωρεάν τεστ Covid ολοκληρώθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου, ασκώντας πίεση στους Γάλλους να κάνουν το εμβόλιο.

Η Γουαδελούπη έχει αναφέρει συνολικά 54.854 κρούσματα Covid και 822 θανάτους που αποδίδονται στον ιό.