Κοσμος

Συνομιλίες Τουρκίας- Ρωσίας για παραγωγή μαχητικού αεροσκάφους

Μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από τα F-35

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνομιλίες Τουρκίας- Ρωσίας για την κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς
Μαχητικό αεροσκάφος © INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ρωσική πλευρά συζητά με την Τουρκία την ανάπτυξη ενός δικού της μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Η ρωσική πλευρά συζητά με την Τουρκία την ανάπτυξη ενός δικού της μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS).

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Σπούτνικ που επικαλείται η ΕΡΤ, ο Σουγκάγιεφ, είπε ότι «η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Τουρκική Δημοκρατία (να αναπτύξει δικό της μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς), και αυτό το διάστημα είμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης για αυτό το πρόγραμμα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας εξαγωγών στρατιωτικού υλικού Rosoboronexport Αλεξάντρ Μιγιέγεβ, είχε επισημάνει ότι η νέα συμφωνία, που περιλαμβάνει την προμήθεια νέων συστοιχιών πυραύλων S-400, θα μπορούσε να υπογραφεί πριν το τέλος του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι «Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα θέματα του ΡΚΚ/YPG, FETO και S-400 δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν το εξέφρασε αυτό σαφώς στον Μπάιντεν». Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Τσαβούσογλου παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Βουλής.

Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της ιστοσελίδας Sputnik, το ενδιαφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει νέα ρωσικά αεροσκάφη όπως το SU-35 ή το SU-57 5ης γενιάς έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο MAKS Air Show το 2019 όπου παρευρέθηκε μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας (IDEX) 2021 στο Ντουμπάι προ ημερών, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

H Τουρκία από την πλευρά της, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αναζητά αγωνιωδώς εναλλακτικές λύσεις.

Όμως με βάση τα δεδομένα, η προμήθεια ανταγωνιστικών μαχητικών με το F-35 από την Ρωσία και την Κίνα είναι δύσκολη ή αδύνατη αντίστοιχα για διαφορετικούς λόγους. Κοινώς, η Τουρκία κινδυνεύει να μείνει χωρίς μαχητικά 5ης γενιάς. Πριν λίγο καιρό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κάνει μεν λόγο για προμήθεια 76 τέτοιων μαχητικών 5ης γενιάς αντί για 16 που είχε αρχικά προβλεφτεί, όμως το Su-57, δεν αναμένεται να είναι ακόμα έτοιμο τουλάχιστον μέχρι το 2026.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.