- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
COP26: Ο εκπρόσωπος της Κίνας λέει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το κλίμα.
Συμφωνία προκειμένου να επιταχυνθεί η μάχη κατά της υπερθέρμανσης της Γης επιτεύχθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26).
Ο ανώτατος απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα δήλωσε πως έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη της Σκωτίας.
Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Σίε Ζένουα είπε σε δημοσιογράφο του Reuters: «Έχουμε συμφωνία».
Έκανε σήμα σηκώνοντας τον αντίχειρα.
Ένα από τα επίμαχα ζητήματα στην τελική απόφαση ήταν η ασαφής διατύπωση για την επιτάχυνση της κατάργησης του άνθρακα και των «αναποτελεσματικών» επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, το οποίο άλλαξε σε «σταδιακή κατάργηση» από την Ινδία την τελευταία στιγμή.
COP26: Συμφωνία με ερωτηματικά, μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων
Η COP26 ενέκρινε σήμερα τη «συμφωνία της Γλασκώβης» με σκοπό να επιταχυνθεί η μάχη κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης, χωρίς όμως να διασφαλίζεται ότι θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου ούτε να υπάρχει απάντηση στα αιτήματα βοήθειας φτωχών χωρών.
Η οριστική υιοθέτηση του κειμένου επιτεύχθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, με ένα χτύπημα του σφυριού του Βρετανού προέδρου της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα και έπειτα από αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επέφεραν η Κίνα και η Ινδία στο θέμα της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
COP26: Το παρασκήνιο της συμφωνίας
Νωρίτερα, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συνάντηση με τους ομολόγους τους της Κίνας και της Ινδίας προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνημένης σταδιακής κατάργησης του άνθρακα.
Η συνάντηση ήταν δηλωτική των σκληρών διαπραγματεύσεων μέχρι την τελευταία στιγμή ανάμεσα σε κρίσιμους παίκτες στις συνομιλίες της COP26 στη Γλασκώβη, καθώς ο Βρετανοί οικοδεσπότες της διάσκεψης πιέζουν για μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να κρατήσει εν ζωή τον στόχο της διεθνούς κοινότητας, να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Αμέσως πριν από τη συνάντηση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Τζον Κέρι ακούστηκε από το Reuters να λέει στον Κινέζο ομόλογό του Σίε Ζένουα: «Υποτίθεται ότι θα καταργήσετε τον άνθρακα τα επόμενα 20 χρόνια, μόλις υπογράψατε συμφωνία μαζί μας».
Οι δύο άνδρες είχαν ανακοινώσει νωρίτερα στη διάρκεια της εβδομάδας μια κοινή διακήρυξη-έκπληξη, στην οποία το Πεκίνο συμφώνησε να επιταχύνει την κατάργηση του άνθρακα αυτή την δεκαετία. Το προσχέδιο συμφωνίας από τη διάσκεψη της Γλασκώβης, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί με ψηφοφορία, καλεί επίσης τις χώρες να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα.
Ορισμένες χώρες όπως η Ελβετία εξέφρασαν «βαθιά απογοήτευση» για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη διατύπωση της συμφωνίας. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της χώρας η γλώσσα που έχει συμφωνηθεί για τις επιδοτήσεις άνθρακα και ορυκτών καυσίμων έχει «αποδυναμωθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα μιας αδιαφανούς διαδικασίας».
«Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν χρειάζεται να μειώσουμε σταδιακά, αλλά να καταργήσουμε σταδιακά τις επιδοτήσεις άνθρακα και ορυκτών καυσίμων» σημειώνεται από την Ελβετία.
Οι υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών που έγιναν στη διάρκειας δύο εβδομάδων σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη υπολείπονται κατά πολύ εκείνων που απαιτούνται για τον περιορισμό της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των επιστημόνων.
Αντιθέτως, όλες οι χώρες συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του χρόνου, στη διάσκεψη που θα γίνει στην Αίγυπτο, και να επανεξετάσουν τα εθνικά τους σχέδια, με σκοπό να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους όσον αφορά τις περικοπές.
Όπως σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, οι φτωχότερες χώρες έμειναν απογοητευμένες από το σύμφωνο για το κλίμα καθώς, όπως είπαν, δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τους σχετικά με τις «απώλειες και τις ζημιές» που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία πλήττουν τώρα τις πιο ευάλωτες χώρες πολύ πιο σκληρά και πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν και από ότι προέβλεπαν οι ειδικοί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται από τη συμφωνία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις