- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι: Το μήνυμα Μητσοτάκη
Πώς θα βοηθήσει η Ελλάδα στην «επόμενη» ημέρα - Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων
Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι έγινε με την Ελλάδα παρούσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι όλοι οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να φύγουν.
Με τις αφίξεις των ηγετών και των εκπροσώπων των χωρών που μετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβυη στο Παρίσι να έχουν ολοκληρωθεί, ξεκίνησαν οι συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα για την «επόμενη» ημέρα στην πολύπαθη αφρικανική χώρα.
Ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στο Παρίσι για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη και είχε μια «ζεστή» υποδοχή από τον Μακρόν.
Στη συγκεκριμένη διάσκεψη, την οποία διοργάνωσε η Γαλλία από κοινού με τη Γερμανία, συμμετείχαν η Ιταλία, η Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά), η Τουρκία, η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ (με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις), η Ρωσία (με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ), η Αίγυπτος (με τον πρόεδρο Σίσι) και άλλοι.
Δύο κεντρικά θέματα απασχόλησαν τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι:
- Το πρώτο ήταν οι εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021.
- Το δεύτερο ήταν η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την αφρικανική χώρα.
Μητσοτάκης για Λιβύη: «Προϋπόθεση για τη σταθερότητα η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων»
Τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής των Παρισίων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.
Επεσήμανε ακόμη πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.
Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 12, 2021
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά.
Ηχηρό μήνυμα από τη Γαλλία για τη Λιβύη - Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων
Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση στην Λιβύη, θα λογοδοτήσει και ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει την επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της διεθνούς διάσκεψης που διεξήχθη στο Παρίσι.
Στο κείμενο, που είναι σε γνώση του Reuters, καλούνται όλες οι πλευρές να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα ξεκινήσουν στις 24 Δεκεμβρίου.
Ζητείται δε να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο δράσης για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων.
Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει να αποσύρουν από τη Λιβύη «χωρίς καθυστέρηση» τους μισθοφόρους τους, η παρουσία των οποίων «απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.
«Έγινε πράγματι ένα πρώτο βήμα με τη χθεσινή ανακοίνωση (...) για αποχώρηση 300 μισθοφόρων» που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, υπογράμμισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει επίσης να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η παρουσία των οποίων απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής» συμπλήρωσε.
Διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη: Ικανοποίηση από κυβερνητικές πηγές για το κείμενο συμπερασμάτων
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη, στα οποία, η ελληνική πλευρά -σε συνεργασία με τους εταίρους και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο- συνέβαλε με εποικοδομητικό τρόπο.
Τονίζουν ότι στα συμπεράσματα, πρώτον γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.
Δεύτερον, στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης. Ειδικότερα, τονίζουν ότι υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», φράση στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες.
Και τρίτον, υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λιβύη όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη είχε ξεκαθαρίσει ότι «η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στη Λιβύη στον δρόμο για ελεύθερες εκλογές», ζητώντας παράλληλα να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι μαχητές και μισθοφόροι από το έδαφος της χώρας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού βασίζεται ο σχεδιασμός του πυραύλου και το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Η κυβέρνησή τους δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή διεθνή θεσμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.