Κοσμος

Κίνα: O Σι Τζινπινγκ πρόεδρος εφ’ όρου ζωής και με τη «βούλα»

«Στην ίδια θέση με τον Μάο Τσε Τουνγκ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σι «θωρακίζει» την τρίτη θητεία με ιστορικό ψήφισμα
O πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ © Getty Images/Ideal Image

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πέρασε ένα ιστορικό ψήφισμα και θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας εφ' όρου ζωής.

Mε «ιστορικό ψήφισμα», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επιτρέπει στον πρόεδρο της χώρας να θωρακίσει την τρίτη θητεία του και ουσιαστικά την εφ’ όρου ζωής κυριαρχία του.

Το έγγραφο, μία περίληψη της ιστορίας των 100 ετών του κόμματος, αναφέρεται στα «επιτεύγματα» της Κίνας και δίνει μελλοντικές κατευθύνσεις. Αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι η ύστατη προσπάθεια του Σι να αναστρέψει την πολιτική της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων που κυριαρχούσε επί δεκαετίες και να επιστρέψει σε μία κουλτούρα της ισχυρής προσωποκεντρικής ηγεσίας, να συγκεντρώσει δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερες εξουσίες στα χέρια του. Το έγγραφο επίσης καθορίζει τον τρόπο διδασκαλίας και την απεικόνιση της κινεζικής ιστορίας και υπαγορεύει το πλαίσιο στο οποίο η εξουσία του Σι και οι πολιτικές του θεωρούνται επιτυχίες. 

Περισσότερα από 370 μέλη της 19ης Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος συμμετείχαν σε μία τετραήμερη συνεδρίαση του κόμματος για να  εγκρίνουν το ψήφισμα, που επικυρώνει το όραμα του Σι για το άμεσο και απώτερο μέλλον. 

Το γεγονός ότι ο Σι χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να εξασφαλίσει ένα επίσημο ψήφισμα του κόμματος για την ιστορία, είναι ένα σημάδι του πόσο ευαίσθητη παραμένει η προσπάθειά του για ισόβια διακυβέρνηση, παρά την απουσία οποιασδήποτε αποτελεσματικής εσωτερικής αντιπολίτευσης, σχολιάζουν οι Financial Times.

Τόσο ο Μάο Τσε Τουνγκ όσο και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, οι δύο μεγάλοι ηγέτες του κόμματος είχαν εξασφαλίσει παρόμοιες αποφάσεις στην αρχή της μακράς θητείας τους στην εξουσία. Οι αναλυτές, υποστηρίζουν, ότι ο Σι ελπίζει να εδραιώσει τη θέση του στην ιστορία ως κινέζος ηγέτης της εποχής δίπλα στον Μάο και τον Ντενγκ.

«Το ψήφισμα του 1945 επιβεβαίωσε την ηγεσία του Μάο στο ΚΚΚ και το ψήφισμα του 1981 είχε να κάνει με το να γυρίσει μια νέα σελίδα από το δεκαετές καταστροφικό χάος της Πολιτιστικής Επανάστασης που δημιούργησε ο Μάο», σχολίασε ο ειδικός στην Κίνα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Νταλί Γιανγκ.  «Το φετινό ψήφισμα θα είναι κάπου στο ενδιάμεσο, το παρελθόν του κόμματος και το μέλλον του Σι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.