Κοσμος

Κίνημα Βoogaloo: Μια αμερικανική τρέλα

Ένα σπάνιο μείγμα από νεοναζί, αναρχικούς, εθνικιστές και συνωμοσιολόγους, που φορούν χαβανέζικα πουκάμισα και μισούν την αστυνομία

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ακροδεξιό κίνημα Βoogaloo, ή Boogaloo Boys, ονειρεύεται έναν καινούργιο εμφύλιο πόλεμο ή μια δεύτερη αμερικανική επανάσταση.

 

Μετά από έρευνες δύο ετών το FBI ανέλυσε μια σειρά από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες οπαδών της οπλοφορίας που είχαν συγκεντρωθεί στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια: οι συνομιλητές, μέλη και φίλοι των Boogaloo, σχεδίαζαν φόνους και επιθέσεις σε υποδομές, με σκοπό την πυροδότηση εμφυλίου πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, συνελήφθησαν με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας ένας έφεδρος του καναδικού στρατού και ένας κάτοικος του Μέριλαντ ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του λευκό εθνικιστή. Αμφότεροι ομολόγησαν ότι «διψούσαν για αίμα» και ότι η πολιτική ανατροπή δεν μπορεί να γίνει αναίμακτα. Δεν ήταν οι πρώτοι συλληφθέντες: από το τέλος του 2019 έχουν συλληφθεί δεκάδες μέλη του κινήματος Boogaloo, το οποίο ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε καταγγείλει ως αριστερούς «Antifa» ταραχοποιούς.

Οι Boogaloo αποτελούνται από ομάδες υπέρ της οπλοφορίας, αντικυβερνητικές συσπειρώσεις (όχι εναντίον μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης αλλά εναντίον της ύπαρξης κυβέρνησης), συμμορίες λευκής υπεροχής και νεοναζί: το παράδοξο είναι ότι στους Boogaloo έχουν προσχωρήσει αναρχικοί που υποστηρίζουν αντιρατσιστικές ομάδες και κινήματα όπως το Black Lives Matter, αλλά ίσως πρόκειται για προβοκάτορες. Μερικοί Boogaloo Boys αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχοκαπιταλιστές, ενώ όλοι δηλώνουν ελευθεριακοί.

© Eze Amos / Getty Images / Ideal Image

Το κίνημα οργανώνεται κυρίως στο διαδίκτυο, αλλά οι οπαδοί έχουν εμφανιστεί και σε εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαμαρτυριών κατά του lockdown και κατά της αστυνομίας βίας μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Τα βαριά οπλισμένα μέλη των Boogaloo αναγνωρίζονται συχνά από την ενδυμασία τους: φορούν είτε χαβανέζικα πουκάμισα είτε στολές παραλλαγής. Παρότι η χρήση του όρου χρονολογείται στο 2012, το κίνημα άρχισε να προσελκύει την προσοχή των ΜΜΕ στο τέλος του 2019· μέσα στο 2020 άτομα που συνδέονται με το κίνημα κατηγορήθηκαν για δολοφονίες, για σχέδιο απαγωγής της κυβερνήτη του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer και για επεισόδια στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ. Ορισμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες και την προβολή του κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο όρος boogaloo παραπέμπει στην ταινία του 1984 «Breakin' 2: Electric Boogaloo», ένα από τα μεγαλύτερα... φέσια όλων των εποχών, ενώ το «πρόγραμμα» του κινήματος προτρέπει σε εξέγερση με «νότιες αξίες» και υπογραμμίζει τη στήριξη των μελών του σε ακροδεξιούς τρομοκράτες, όπως ο Τίμοθι ΜακΒέι, που το 1995 ανατίναξε το κτίριο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Οκλαχόμα Σίτι. Οι Boogaloo μισούν την αστυνομία, πράγμα που ίσως παρασύρει στις γραμμές τους κάποιους εξτρεμιστές της Αριστεράς, οι οποίοι σαγηνεύονται από παραστρατιωτικές εκδηλώσεις και πολιτοφυλακές.

© Spencer Platt / Getty Images / Ideal Image

Σύμφωνα με τον Economist, οι Βoogaloo διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας, ενώ το Tech Transparency Project (TTP) παρατηρεί ότι, αν και οι δημόσιες αναρτήσεις στις σελίδες Βoogaloo στο Facebook τείνουν να είναι σατιρικές, τα μέλη ιδιωτικών ομάδων Βoogaloo «ανταλλάσσουν λεπτομερείς πληροφορίες και τακτικές για το πώς να οργανώσουν και να εκτελέσουν μια εξέγερση κατά των αμερικανικών αρχών». Το ΤΤΡ προσθέτει ότι ορισμένες από τις ιδιωτικές ομάδες απαγορεύουν την κοινή χρήση μιμιδίων για να διατηρούν τη συζήτηση εστιασμένη σε σοβαρά θέματα.

Το Network Contagion Research Institute (NCRI) σχολίασε επίσης τον συνδυασμό σοβαρού και αστείου περιεχομένου, γράφοντας ότι «αυτή η ασάφεια είναι βασικό χαρακτηριστικό του προβλήματος. Όπως ένας ιός που κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, η χρήση κωμικών στοιχείων και η γλώσσα των μιμιδίων επιτρέπει στο δίκτυο να οργανώνει κρυφά τη βία πίσω από έναν αντικατοπτρισμό από ανέκδοτα». Τέλος, σύμφωνα με τον Guardian, «υπάρχει πραγματική διαφωνία, ακόμη και μεταξύ των ειδικών που παρακολουθούν εξτρεμιστικές ομάδες, σχετικά με το αν το κίνημα Βoogaloo στο σύνολό του πρέπει να χαρακτηριστεί ως "ομάδα λευκής υπεροχής"».

© Eze Amos / Getty Images / Ideal Image

Αναλυτές του Κέντρου για την Τρομοκρατία, τον Εξτρεμισμό και την Αντιτρομοκρατία του Middlebury (CTEC) υποστήριξαν ότι «σημαντικός αριθμός υποστηρικτών του Βoogaloo δεν είναι πραγματικά υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής κι ότι φαίνεται πως το κίνημα ότι έχει δύο πτέρυγες: μία που υποστηρίζει τον φυλετικό πόλεμο και μια άλλη που έχει εμμονή με την κοινωνική κατάρρευση και την εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης και των οργάνων της. Η κεντρική ιδέα είναι να αναιρεθούν οι δράσεις κράτους προνοίας ιδιαίτερα σε μαύρους, queer άτομα και αναπήρους, να αναχαιτιστεί η μετανάστευση και να εφαρμοστεί το αμερικανικό σύνταγμα, το οποίο, κατά τη γνώμη τους, έχει παραμεριστεί. Από την ανάλυση των αναρτήσεών τους προκύπτει η πεποίθησή τους ότι οι σημερινοί νομοθέτες των ΗΠΑ είναι το ισοδύναμο των βρετανικών δυνάμεων κατοχής κατά τη διάρκεια του επαναστατικού πολέμου εναντίον της Βρετανίας, πράγμα με το οποίο δείχνουν να συμφωνούν διάφοροι βετεράνοι του αμερικανικού στρατού, μέλη των Proud Boys του Ντόναλντ Τραμπ και αρνητές της πανδημίας και του εμβολιασμού.

Ομάδες που ανήκουν στο κίνημα Boogaloo οργανώνονται σε mainstream διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter και το Reddit, σε chat rooms στο Discord και στο Telegram και σε πιο σκοτεινές πλατφόρμες, όπως το 4chan. Άτομα που συνδέονται με το κίνημα Βoogaloo έχουν συλληφθεί, και πέντε θάνατοι έχουν συνδεθεί με τη ρητορική του: μεταξύ των εγκλημάτων είναι συνωμοσία για καταστροφή με φωτιά και εκρηκτικά, κατοχή μη καταχωρισμένων πυροβόλων όπλων, τρομοκρατική απειλή εναντίον ενός δικαστή, υποκίνηση ταραχών, διατάραξη της ειρήνης και χρήση ναρκωτικών.

Οι Boogaloo έχουν κατηγορηθεί για δολοφονίες δύο αστυνομικών στην Καλιφόρνια και για χρήση μολότοφ στη Μινεάπολη. Με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, μέλη των Boogaloo έχουν συλληφθεί σε όλες τις πολιτείες από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τέξας, ενώ φαίνεται πως οι Boogaloo ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις δίνοντας «ραντεβού για να σκοτώσουν μπάτσους». Όπως ήταν φυσικό, έγινε έρευνα για τη συμμετοχή τους στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, μολονότι, στις 15 Ιουνίου 2020, η διοίκηση Τραμπ είχε πληροφορίες ότι υποστηρικτές του κινήματος Βoogaloo θα μπορούσε να βάλει βόμβα στην Ουάσιγκτον. Η περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας θεωρείται ελκυστικός στόχος για βίαιες εκδηλώσεις των Βoogaloo λόγω της σημαντικής παρουσίας των φορέων επιβολής του νόμου των ΗΠΑ. Παρά τις πιέσεις να ελεγχθούν οι λογαριασμοί των Boogaloo, εκπρόσωπος του Twitter είπε ότι η πλατφόρμα βλέπει το περιεχόμενο Boogaloo ως ελεύθερη έκφραση και δεν μπορεί να απαγορεύσει λογαριασμούς μόνο και μόνο για τη χρήση του όρου.