Κοσμος

Στο «τσακ» γλίτωσε ξανά τη χρεωκοπία η κινεζική Evergrande

Πλήρωσε τους τόκους ύψους 148 εκατ. δολαρίων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων κατάφερε να πληρώσει τόκους προς διεθνείς επενδυτές ύψους 148,1 εκατ. δολαρίων στην εκπνοή της προθεσμίας.

Η China Evergrande Group απέφυγε την χρεωκοπία καθώς πελάτες της διεθνούς εταιρείας εκκαθάρισης Clearstream έλαβαν τους τόκους 148 εκατομμυρίων δολαρίων που τους χρωστούσε ο κινεζικός κολοσσός για τρία ομόλογα που εξέδωσε.

Αυτό ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Clearstream. Δύο επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους δύο από τους επίμαχους τίτλους, επιβεβαίωσαν ότι τους καταβλήθηκαν τα χρήματα, ωστόσο θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Προ ημέρων η Evergrande πούλησε μερίδιο 5,7% που κατείχε στην εταιρεία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών Heng Ten Networks και είδε 145 εκατ. δολάρια να μπαίνουν στα ταμεία της. Tην περασμένη εβδομάδα η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε ότι πούλησε τη βρετανική θυγατρική ηλεκτρικών οχημάτων Protean, χωρίς να αποκαλύψει το αντίτιμο. Την είχε αγοράσει το 2019 έναντι 58 εκατ. δολαρίων. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Evergrande αποτελεί την πιο υπερχρεωμένη εταιρεία στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων παγκοσμίως, καθώς αντιμετωπίζει υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 19 δισ. αφορούν σε ομόλογα που κατέχουν διεθνείς επενδυτές.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος China Evergrande τον Σεπτέμβριο είχε αθετήσει ακόμα δύο πληρωμές τόκων για ομόλογα, των οποίων η περίοδος χάριτος έληξε μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να κηρυχθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας καθώς όπως ανέφεραν μέσα ενημέρωσης από την Κίνα κατάφερε τελικά να αποπληρώσει τους τόκους.

Ποια είναι η Evergrande και γιατί έχει σημαντικά προβλήματα

 

Ο όμιλος της Evergrande ιδρύθηκε από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Xu Jiayin, που είναι γνωστός και ως Hui Ka Yan και υπήρξε κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα. Σήμερα, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate της Κίνας, αλλά και μέλος του Global 500, δηλαδή των μεγαλύτερων σε τζίρο επιχειρήσεων του κόσμου.

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, έχει την έδρα της στην πόλη Σένζεν και απασχολεί 200.000 άτομα. Από αυτήν εξαρτώνται, όμως, 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η Evergrande έχει έντονη παρουσία στα οικιστικά ακίνητα και υπερηφανεύεται ότι έχει πάνω από 1.300 projects σε τουλάχιστον 280 κινεζικές πόλεις. Ωστόσο, συσσώρευσε χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων, καθώς για χρόνια δανειζόταν για να χρηματοδοτήσει την αλματώδη ανάπτυξή της. 

Η Evergrande υπέκυψε στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειές τους να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούργια ακίνητα. 

Η αξία των νέων κατοικιών έχει πέσει κατά 20% στην Κίνα από το υψηλό που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, και η αξία της γης βρίσκεται επίσης σε απότομη πτώση. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Evergrande δυσκολεύεται να πουλήσει τα ακίνητά της, ακόμα και έπειτα από μεγάλες εκπτώσεις. 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ