Κοσμος

Facebook: «Πιασμένο» από άλλη εταιρεία το όνομα Meta

Η Meta PCs πρόλαβε να κατοχυρώσει το όνομά της λίγους μήνες πριν από την κίνηση της Facebook

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια θα κοστίσει στh Facebook η επιλογή του ονόματος «Meta», καθώς φαίνεται ότι έχει ήδη κατοχυρωθεί.

Η Meta PCs, μια εταιρεία με έδρα την Αριζόνα που πουλάει υπολογιστές, laptops και software για gamers, πρόλαβε να κατοχυρώσει το όνομά της λίγους μήνες πριν από την κίνηση της Facebook. Για την ακρίβεια, κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα τον Αύγουστο, περίπου έναν χρόνο αφότου άρχισε να λειτουργεί. 

Όμως όταν ο CEO της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποφάσισε να μετονομάσει την εταιρεία του σε Meta, αυτή η μικρή επιχείρηση βρέθηκε σε «πόλεμο» με τη μεγαλύτερη δύναμη της τεχνολογίας.

Όπως είπε στον Guardian ο Zack Shutt, ένας εκ των ιδρυτών της, δεν είχαν ιδέα ότι η Facebook σκόπευε να χρησιμοποιήσει το Meta στο νέο brand της. «Χρηματοδοτήσαμε αυτή την εταιρεία με τα δικά μας προσωπικά κεφάλαια. Όταν μάθαμε ότι η Facebook επέλεξε το ίδιο όνομα, προφανώς ανησυχήσαμε ότι θα χάσουμε όποια οργανική ανάπτυξη είχαμε καταφέρει να πετύχουμε», λέει ο Shutt, προσθέτοντας ότι έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις για να προωθήσουν το brand τους.

 

 

Τώρα, μαζί με τον συνιδρυτή της εταιρείας Τζο Ντάργκερ δηλώνουν στην αμερικανική ιστοσελίδα διασημοτήτων ΤΜΖ ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν την ονομασία που έχουν κατοχυρώσει για ποσό μικρότερο των 20 εκατ. δολαρίων εάν ο κ. Ζούκερμπεργκ επιχειρήσει να την κατοχυρώσει.

Πάντως, συνεργάτης του Facebook ισχυρίστηκε στο ΤΜΖ ότι δεν ανησυχούν, καθώς ο όμιλος διαθέτει τα απαραίτητα δικαιώματα για την κατοχύρωση της ονομασίας.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Μαρκ Μακένα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο UCLA, στο Λος Άντζελες, μπορεί να έχει κατοχυρώσει το όνομά της η Meta PCs, ωστόσο υπάρχουν παραθυράκια που μπορεί να επιτρέψουν στη Facebook να αποκτήσει το όνομα αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να καταθέσει αίτηση σε άλλη χώρα και να τη χρησιμοποιεί και για εγχώρια χρήση, πράγμα που κάνουν αρκετές μεγάλες εταιρείες. «Αναζητούν κάποια μικρή χώρα που δεν έχει ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης και καταθέτουν εκεί αίτηση», δήλωσε ο καθηγητής Μακένα στον Guardian: «Έτσι μπορούν να είναι έτοιμοι ταχύτερα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ