- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τον Μάιο έχουν προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και έχουν αρχίσει τα προγνωστικά - οι μισοί αριστεροί οικολόγοι προτιμούν τον Εμανουέλ Μακρόν.
Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει θέσει ακόμα επισήμως την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του Μαΐου 2022, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επανεκλεγεί. Τα περισσότερα σενάρια τον παρουσιάζουν απέναντι στη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, αλλά ο αντίπαλος του Μακρόν είναι, προς το παρόν, το πιο ρευστό στοιχείο των προεδρικών. Η αριστερά, η κεντροδεξιά και η παλιά δεξιά είναι κατακερματισμένες: η ανάδυση του Ερίκ Ζεμούρ στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος αφαίρεσε από τη Μαρίν Λεπέν τους μισούς πιθανούς της ψηφοφόρους, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα παραμένει αδύναμο όπως ήταν στις προηγούμενες εκλογές.
Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το Ίδρυμα Ζαν Ζορές δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους των αριστερών οικολόγων -54%- με υποψήφιο τον Γιανίκ Ζαντό σκέφτονται να ψηφίσουν Μακρόν από τον πρώτο κιόλας γύρο προκειμένου να αναχαιτίσουν την ακροδεξιά. Το ίδιο δηλώνουν οι ψηφοφόροι του σοσιαλιστικού κόμματος που έχει επιλέξει την πιο αποτυχημένη υποψήφια, τη δήμαρχο του Παρισιού Ανί Ινταλγκό, η οποία στις δημοσκοπήσεις έχει κολλήσει στο 6%: το 57% των ψηφοφόρων της Ινταλγκό δηλώνουν ότι θα στραφούν στον Μακρόν -είναι πλέον πολύ πιθανό η Ινταλγκό να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας του ιδρύματος Ζαν Ζορές είναι ωστόσο οι συμπαθούντες του ακροαριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, 41% των οποίων δηλώνουν ότι στον πρώτο γύρο δεν θα ψηφίσουν τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν αλλά τον Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων της BVA Opinion, αυτή η τάση εξηγείται ως «χρήσιμη ψήφος» διότι η αριστερά θέλει να αποκλείσει την ακροδεξιά από τον δεύτερο γύρο: έτσι κι αλλιώς, οι πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο κάποιος από τους πολλούς υποψηφίους των αριστερών παρατάξεων θεωρείται σήμερα μηδαμινή. Μια άλλη αιτία είναι η καλή διαχείριση της οικονομίας εκ μέρους του Μακρόν παρά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση: η εκλογική λογική «το μη χείρον βέλτιστον» φαίνεται να κυριαρχεί των κομματικών προτιμήσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά: στις εκλογές του 2017, τον Μακρόν είχαν ψηφίσει το 48% των ψηφοφόρων του Μπενουά Αμόν που κατέβαινε με το σοσιαλιστικό κόμμα σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία στον πρώτο γύρο.
Σ’ αυτή τη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν 1.000 άτομα πάνω από 18 ετών, από διάφορες περιοχές της Γαλλίας και από διαφορετικά εισοδηματικά στρώματα. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 37% των Γάλλων χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους «δεξιό», κάτι που απέφευγαν να κάνουν μέχρι σήμερα. Η δεξιά στροφή αποδίδεται στον φόβο της ισλαμικής επιρροής, στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στο πρόβλημα της μικρής εγκληματικότητας η οποία έχει δημιουργήσει γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας.