- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πραξικόπημα στο Σουδάν: οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η ψευτοκυβέρνηση του αλ-Μπουρχάν δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος
Ο στρατηγός Αμντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν μίλησε χθες στον λαό του Σουδάν -μεγάλο μέρος του οποίου έχει κατέβει στους δρόμους από την περασμένη Δευτέρα- διαβεβαιώνοντάς τους ότι ο εκτοπισμένος πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ «είναι ασφαλής στο σπίτι του». Ο αλ-Μπουρχάν παραδέχτηκε ότι ο πρώην οικονομολόγος του ΟΗΕ και μεταβατικός επικεφαλής της χώρας βρίσκεται υπό επιτήρηση κι ότι τέσσερις υπουργοί κρατούνται ακόμη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι μέχρι το Σάββατο θα σχηματίσει νομοθετικό συμβούλιο με νέους ανθρώπους χωρίς παραταξιακή τοποθέτηση, αλλά σύμφωνα με μαρτυρία της Γαλλίδας ανταποκρίτριας στο Χαρτούμ Augustine Passilly, το πλήθος που έχει στήσει οδοφράγματα στην σουδανική πρωτεύουσα τον θεωρεί «ψεύτη που προσπαθεί απλώς να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα.»
Από την πλευρά τους, οι πολίτες φαίνεται να οργανώνονται σε ομάδες αντίστασης που καλούν σε πολιτική ανυπακοή ευρείας κλίμακας η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 30 Οκτωβρίου. Οι διαδηλωτές αποκλείουν κάθε συμβιβασμό με τους πραξικοπηματίες και απαιτούν πολιτική, όχι στρατιωτική, κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι από την επανάσταση του 2019 η κυβέρνηση στο Σουδάν ήταν μεικτή και θεωρούνταν μεταβατική εν όψει γενικών εκλογών το 2023. Αυτά τα δύο χρόνια, παρά την απομάκρυνση του δικτάτορα Ομάρ αλ-Μπεσίρ το 2019, οι ταραχές ήταν συχνές: το Δεκέμβριο του 2020 κορυφώθηκαν με σκηνές παρόμοιες με τις σημερινές και συνθήματα «Δικαιοσύνη!», «Να γυρίσουν οι εκτοπισμένοι» και «Χάμντοκ, φύγε!». Τότε, οι διαδηλώσεις είχαν επεκταθεί από το Χαρτούμ στο Μαντάνι, στο Πορτ-Σουδάν και στην Κασάλα στα ανατολικά όπου υπάρχει στρατόπεδο προσφύγων από την Αιθιοπία.
Παρά την παγκόσμια κατακραυγή, οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η ψευτοκυβέρνηση του αλ-Μπουρχάν δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο συγκεντρωμένο πλήθος μολονότι, προς το παρόν, οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές τόσο στο Χαρτούμ, όσο και στο Ομντουρμάν στην απέναντι όχθη του Νείλου.
Σύμφωνα με τον αυτόχθονα δημοσιογράφο Αμπντουλγκαντέρ Μπασίρ, οι Σουδανοί χρειάζονται εξωτερική βοήθεια η οποία τους έλειψε το 2019 και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με τους στρατιωτικούς. «Θα μείνουμε όλοι στους δρόμους μέχρι να επιστρέψει ο Αμπντάλα Χάμντοκ,» λέει ο Μπασίρ. «Οι νέοι της ηλικίας μου θα συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες μέχρι να μας σκοτώσουν τα τανκς. Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους εννέα άτομα και ένας από τους τραυματίες είναι εγκεφαλικά νεκρός.»